Søg på Klog Kost

Endnu to grunde til at droppe saltet

Jo mere salt du spiser, jo større risiko for nyresten og knogleskørhed.Din risiko for knogleskørhed eller nyresten stiger jo mere salt du spiser.

Ny forskning viser at saltet trækker kalcium med sig ud af kroppen, når du tisser.

Forskere ved University of Alberta anført af Todd Alexander opdagede for nylig edt vigtige bindeled mellem natrium (salt) og kalcium. De synes nemlig at blive reguleret af det samme molekyle i kroppen.

Når saltindtaget bliver for højt, udrenses saltet via urinen, og trækker kalcium med sig, hvilket tømmer kroppens kalciumlager.

Høje niveauer af calcium i urinen fører til udvikling af nyresten, medens utilstrækkelige niveauer af kalcium i kroppen medfører svage knogler og osteoporose.

Mere og mere salt i maden

- Når kroppen forsøger at slippe af med natrium via urinen, tyder vores resultater på at kroppen også slipper af med kalcium på samme tid, siger Alexander, der har fået offentliggjort sine resultater i tidsskriftet American Journal of Physiology - Renal Physiology.

- Det er vigtigt, fordi vi spiser mere og mere salt i vores mad, hvilket betyder, at vores kroppe mister mere og mere kalcium. Vores resultater understreger, hvorfor det er vigtigt at spise mindre salt, og hvorfor det er vigtigt med mindre salt i forarbejdede fødevarer. "

Det har været kendt i lang tid, at et vigtigt molekyle var ansvarlig for natrium absorption i kroppen, men opdagelsen af, at det også spiller en rolle i reguleringen af kalcium er ny.

- Vi opdagede at molekylet synes at have to opgaver - at regulere niveauerne for både kalcium og natrium i kroppen. Vores resultater giver meget reel biologiske beviser for, at dette forhold mellem natrium og kalcium er reel og sammenkædet.