Søg på Klog Kost

Miniundersøgelse: Tag et glas og styrk knoglerne

Elektronmikroskop billede, der viser osteoporotisk arkitektur i den fjerde lændehvirvel af en 89-årig kvinde. Knoglen er stærkt eroderet pga. osteoklaster og består hovedsageligt af tynde, skrøbelige stivere. Foto: Alan Boyde/Oregon State UniversityNu har udtrykket ‘en lille en til det andet ben’ fået en hel anden mening. Forskere har nemlig fundet frem til, at et moderat indtag af alkohol kan gavne voksne og ældre kvinders knogler.

For kvinder, der er lige omkring deres overgangsalder, er det vigtigt at sørge for at få nok vand i løbet af dagen. Men at det også gavner knoglebygningen at indtage lidt alkohol er nyt for mange.

Forskere går endda så vidt, at de påstår, lidt dagligt pimperi bør være en del af en sund livsstil med afbalanceret kost og fysisk aktivitet, som alt sammen forhindrer knogleskørhed.

Desværre er undersøgelsen, der underbygger påstanden, temmelig lille. Kun 40 kvinder deltog, så forskeren bag, Urszula Iwaniec, der er professor ved Oregon State University, understreger, at der bør forskes mere på større grupper for at stadfæste hendes resultater.

Kvinderne i hendes undersøgelse drak i gennemsnit 1,4 drink om dagen og mere end 90 pct. af dem foretrak vin.

Tidligere har andre forskere fundet en sammenhæng mellem moderat alkoholindtag og knoglestrukturens tæthedsgrad. Men det har ikke tidligere været dokumenteret, at det er alkoholen i sig selv, der øger knoglernes sundhed, eller det var andre sammenhænge, der gjorde sig gældende.

Urszula Iwaniecs forskerhold undersøgte sunde kvinder, som lige var begyndt på deres overgangsalder, der ikke fik hormoner og som kun drak begrænset. Deres alder var i gennemsnit 56 år, og ingen af dem havde problemer med brud på knoglerne, som kunne relateres til knogleskørhed.

Få glas gør forskellen

Forskerne begyndte studiet med at tage blodprøver, der viste knoglernes tilstand. Derefter bad de kvinderne om at droppe al alkohol i to uger for så at tage endnu en blodprøve. Allerede her kunne man se, at knoglernes naturlige ældningsproces var påvirket negativt.

Efter de to ugers afholdenhed fik kvinderne alkohol med hjem svarende til de genstande, de normalt drak. Kvinderne drak alkohol samme aften og mødte op næste dag for at få foretaget endnu en blodprøve. Og allerede her kunne forskerne måle, at ældningsprocessen var sat ned til den fart, der tidligere havde været tale om.

 

Urszula Iwaniecs understreger dog, at det udelukkende er moderat alkoholindtag, der ser ud til at gavne knoglerne og forhindre brud, mange daglige genstande er dårligt for knoglerne.

For mange kvinder er det en god nyhed, at et til to daglige glas er godt for knoglerne. Men andre ønsker ikke at drikke så meget, og for dem er der også andre råd. De bør f.eks. dyrke styrketræning og spise varieret med fokus på mad, der indeholder kalcium, D-vitamin, frugt og grøntsager.

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of the North American Menopause Society.