Søg på Klog KostMælk øger mænds risiko for hoftebrud

 

For meget mælk i teenage-årene øger mænds risiko for at brække hoften som voksen.

Det er det overraskende resultat af en stor befolkningsannalyse af sammenhængen mellem hoftebrud hos voksne og mælkeforbrug tidligere i livet.

Selv om sammenhængen er relativt tydelig er årsagen måske ikke helt så overraskende for forskerne har længe vidst at mælk i opvæksten medvirker til at man bliver højere og at et menneskes højde øger risikoen for hoftebrud.

Men at risikoen stiger for hvert glas mælk, man drikker i ungdommen, bør måske alligevel få nogle forældre til at overveje hvor meget mælk, deres sønner må drikke.

Mælk er rig på kalcium, der er et grundstof, som er vigtigt for unge i teenage-årene, hvor deres knogler udvikles kraftigt og hvor kalcium sikrer stærke knogler. Især kvinder anbefales at drikke mælk fors at sikre stærke knogler, som kan modstå knogleskørhed senere i livet. De danske anbefalinger lyder på at drikke en halv liter mælk om dagen, men mange unge drikker snildt en liter eller mere.

Forskerne fra Brigham and Women's Hospital med Diane Feskanich i spidsen analyserede derfor spørgeskemaer udfyldt af mere end 96.000 mænd og kvinder fra Nurses' Health Study og Health Professionals Follow-Up Study for at afgøre, om teenageres mælkeforbrug har nogen effekt på hoftebrud senere i livet.

Hver centimeter øger risikoen

Deltagere fra Nurses' Health Study opgjorde deres mælkeforbrug som teenagere i 1986, mens deltagerne fra Health Professionals Follow-Up Study opgjorde deres i 1988.

Alle undersøgelsens deltagere blev fulgt i mere end 22 år. I denne periode fik 1.226 kvinder hoftebrud, mens kun 490 mænd brækkede hoften.

"For hvert glas mælk øgedes risikoen med ni procent. Blandt dem, der drak fire eller flere glas mælk om dagen som teenagere, var mænd i gennemsnit 1,9 cm højere som voksne end mænd, der drak to eller færre glas om ugen, mens kvinder var 1,7 cm højere.

Generelt drak mænd mere mælk i deres teenage-år end kvinder - 2,1 glas for mænd pr. dag sammenlignet med 1,6 pr. dag for kvinder.

Men den øgede risiko for hoftebrud synes hovedsageligt kun at ramme mænd, der havde drukket meget mælk som teenagere - en risiko, der steg med ni procetn for hvert glas mælk.

Forskerne mener, at den øgede risiko for hoftebrud hos mænd delvist var påvirket af deres højde.

"Mælk styrker ikke kun knoglemasse, men øger også højden, og højden er en risikofaktor for hoftebrud senere i livet. Vores undersøgelse viser en øget risiko for hoftebrud på 5 procent pr. cm.", forklarer forskerne, der ikke fandt nogen sammenhæng mellem mælkeforbrug hos kvinder og øget risiko for hoftebrud.

I slutningen af 2012 viste en undersøgelse at to glas mælk om dagen er tilstrækkeligt til at sikre børns behov for mælkens næringsstoffer.