Skip to main content
logo for klog kost

Røg og salt øger risikoen for leddegigt

At ryge og salte. Nej, det handler ikke om hvordan man bedst bevarer kødet, men om at man alvorligt forøger risikoen for leddegigt, hvis man både ryger og spiser meget salt.

{snippet start}

En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology viser, at samspillet mellem et højt forbrug af natrium og rygning er forbundet med en mere end fordoblet risiko for at udvikle leddegigt.

Natrium udgør 40 procent af almindeligt bordsalt og er en almindelig ingrediens i det meste mad, men især i forarbejdede kødvarer, pålæg, frosne pizzaer og alt muligt junkfood.

Undersøgelsen fra Institut for Folkesundhed og Klinisk Medicin, Reumatologi ved Umeå Universitet i Sverige er baseret på en analyse af data fra Västerbotten Intervention program (VIP). Den fokuserede på 386 personer, der havde angivet deres kostvaner over en periode på 7,7 år før udbruddet af symptomer på leddegigt.

En kontrolgruppe på 1.886 deltagere fra den samme database blev også analyseret.

Som en del af VIP blev sundhedsdata som kostvaner, motion, rygning og andre sociale faktorer indsamlet sammen med blodprøver.

Røgen forstærker saltet

Undersøgelsen fandt ikke nogen signifikant sammenhæng mellem indtag af natrium og udvikling af leddegigt. Men da resultaterne blev sammenholdt med nuværende rygere mere end fordoblede indtaget af natrium risikoen for leddegigt.

"Analyser antyder, at cirka halvdelen (54 procent) af den øgede risiko ved at ryge i forhold til risikoen for at udvikle leddegigt skyldes interaktion med natrium. Hvor meget natrium påvirkes af rygning og gør det til en risikofaktor for leddegigt understøttes også af det faktum, at vi ikke se noge væsentligt risiko ved at ryge hos personer med et lavt indtag af natrium ind," siger dr. Björn Sundström.

"Konstateringen af at natrium er en risikofaktor for udvikling af leddegigt blandt rygere er spændende, da det kan forklare afvigelser i tidligere undersøgelser af kosten som risikofaktor for leddegigt. Det kan også forklare hvorfor forbruget af frugt og grøntsager er forbundet med en lavere risiko for at udvikle leddegigt, mens forbruget af protein, rødt kød og visse fisk er forbundet med en højere risiko," siger dr. Sundström.

"Og resultaterne kan have betydning for analyser af kosten i forbindelse med andre sygdomme, hvor inflammation har betydning."