Skip to main content
logo for klog kost

Fisk lindrer smerter fra leddegigt

Patienter med leddegigt kan lindre symptomer som smerter og opnå en større bevægelsesfrihed ved regelmæssigt at spise fisk.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Brigham og Women's Hospital og Harvard Medical School, hvor forskere har fundet ud af, at fisk mindst to gange om ugen fører til en reduktion af sygdomsaktiviteten blandt personer med leddegigt sammenlignet med at spise fisk mindre end en gang om måneden.

Desuden viste resultaterne at sygdomsaktiviteten blev reduceret for hver yderligere portion fisk, der blev spist ugentligt.

Leddegigt er en kronisk, progressiv tilstand, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber leddene, hvilket forårsager betændelse, hævelse og smerte. Leddegit kan påvirke alle led, men rammer oftest håndleddet og hænderne.

Med tiden kan inflammation i leddene føre til en nedbrydning af brusk, hvilket er bindevævet, der beskytter knoglerne. Dette kan føre til almindelige deformiteter og bevægelsesproblemer.

Der er ingen kur mod leddegigt, men symptomerne kan justeres med livsstilsændringer, medicinering og i nogle tilfælde kirurgi. Nogle af disse behandlinger kan også betyde, at sygdommen udvikler sig langsommere.

Og det gælder tilsyneladende også et regelmæssigt indtag af fisk.

Forskerne kom til deres konklusion ved at analysere data fra 176 personer med leddegigt, som alle var med i et forsøg, hvor de ved starten blev bedt om at besvare et spørgeskema om deres spisevaner i det forløbne år.

Deltagerne blev delt op i fire grupper baseret på deres indtag af fisk:

  • max en gang om måneden
  • mere end en gang om måneden, men mindre end en gang ugentligt
  • en gang ugentligt
  • mere end to gange ugentligt

Deltagerne blev dog ikke bedt om at fortælle hvilke fisk de spiste.

{snippet resba}

DAS28-CRP-score-systemet, som måler ens tilstand, ømhed, smerte og blodmarkører for betændelse hos patienter med leddegigt, blev brugt til at vurdere deltagernes sygdomsaktivitet.

Den gennemsnitlige DAS28-CRP-score for deltagere ved studiets start var 3,5.

Sammenlignet med deltagere, der aldrig spiste fisk eller spiste det mindre end en gang om måneden, fandt forskerne, at personer, der indtog fisk mere end to gange om ugen, havde signifikant lavere sygdomsaktivitet - med en DAS28-CRP-score, der var 0,49 point lavere.

Endvidere fandt forskerne, at hver ekstra portion fisk, der blev indtagt hver uge, var forbundet med et fald på 0,18 point.

Baseret på deres resultater mener forskerne, at folk med ledegigt kan have gavn af at inddrage flere fisk i deres kost.

"Hvis vores fund underbygges af andre undersøgelser, antyder det, at fisk kan nedsætte inflammation relateret til leddegigtens sygdomsaktivitet," siger dr. Sara Tedeschi, der er hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Arthritis Care & Research.

"Fiskekonsumptionen har vist sig at have mange gavnlige helbredseffekter, og vores resultater kan give patienter med leddegigt en stærk grund til at øge fiskforbruget,"
siger dr. Tedeschi.