Skip to main content
logo for klog kost

Stof i grøn te kan reducere leddegigt

En forbindelse i grøn te kaldet epigallocatechin-3-gallate (EGCG) kan være et effektivt middel mod leddegigt.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Washington State University (WSU) i Spokane, der viser, at EGCG reducerer ankel hævelse i museforsøg.

Leddegigt er en sygdom, der påvirker leddene i kroppen, mest almindeligt leddene i hænder, fødder, håndled, albuer knæ og ankler.

Leddegigt skyldes at immunsystemet fejlagtigt angriber det synoviale væv, der omgiver leddene, og forårsager betændelse, hævelse, smerte og kan medføre skade på brusk og knogler. I mere alvorlige tilfælde kan leddegigt føre til deformiteter.

Omkring 35.000 danskere har leddegigt, og sygdommen er næsten tre gange så almindelig hos kvinder end mænd.

De mest almindelige behandliger for leddegigt er ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), kortikosteroider og JAK-hæmmere. 

Men lederen af ​​den ny undersøgelse Salah-Uddin Ahmed fra i WSU College of Pharmacy, bemærker, at nogle af disse behandlinger er dyre, reducerer immunforsvarets aktivitet og kan være uegnet til lang tids brug.

I deres undersøgelse peger Ahmed og hans kolleger på, at stoffet EGCG kan være et lovende alternativ til de nuværende behandlinger for RA.

EGCG er en kemisk forbindelse, der tilhører en klasse af flavonoler kaldet catechiner. Den forekommer hovedsageligt i grøn te, og de tørrede blade af hvid te, og forbindelsen er kendt for at have anti-inflammatoriske egenskaber.

Efter at have givet EGCG til mus med leddegigt i 10 dage bemærkede forskerne, at behandlingen med stoffet førte til en betydelig reduktion i ankelhævelse.

Forskerne fandt, at EGCG reducerer aktiviteten af ​​TAK1, der er et centralt signaleringsprotein, hvorigennem proinflammatoriske cytokiner sender deres signaler for at udløse inflammation og vævsskade, som resulterer i leddegigt.

Desuden reducerede EGCG betændelse uden at forstyrre andre cellulære funktioner - i modsætning til nogle typer medicin for sygdommen.

Ifølge Ahmed tyder deres undersøgelse på at forbindelsen kan være meget effektiv mod leddegigt.

"Vores resultater giver anledning til at behandle leddegigt ved at påvirke TAK1 med EGCG."