Søg på Klog Kost

Flere dages faste ser ud til at få immunsystemet til at nulsitlle sig så alle syge og gamle hvide blodceller bliver udryddet.

Faste styrker immunsystemet

Flere dages faste kan reboote immunsystemet og udrydde syge eller gamle celler, der øger risikoen for et dårligt helbred og autoimmune lidelser.

 

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cell Stem Cell, hvor forskere fra University of Southern California viser at jævnlige perioder med 2-4 dages faste ikke kun får immunsystemets stamceller til at skifte fra en sovende til en selvfornyende tilstand, men også beskytter mod skader på immunsystemet forårsaget af kemoterapi.

Både i museforøsg og pilotforsøg med kræftpatienter viste længere perioder med meget lidt mad sig væsentligt at reducere mængden af hvide blodlegemer. Museforsøget viste at fasten derefter "tændte en regenererende kontakt" ved at ændre signalveje for bloddannende stamceller, som er ansvarlige for dannelsen af blod og immunforsvaret.

Undersøgelsen har store konsekvenser for helbredet i alderdommen, hvor et forringet immunsystem medvirker til øget risiko for sygdomme. Ved at skitsere, hvordan faste flere gange i løbet af seks måneder dræber gamle og beskadigede immunceller og genererer nye, har forskningen også betydning for kemoterapi tolerance og for personer med autoimmune sygdomme.

"Vi kunne ikke forudse, at længerevarende faste ville have sådan en bemærkelsesværdig effekt på at fremme stamcelle-baserede regenerering af bloddannelsen," siger en af undersøgelsens medforfattere Valter Longo, der er professor ved Gerontology and the Biological Institute ved USC Davis School of Gerontology og direktør for USC Longevity Institute.

"Når man sulter forsøger systemet, at spare energi, og en af de ting, det kan gøre for at spare på energien er at genbruge en masse af de immunceller, der ikke er nødvendige, især dem, der er blevetbeskadigede," siger Longo.

"Både i vores menneske- og museforsøg begyndte vi at lægge mærke til, at de hvide blodlegemer reduceres ved langvarig faste og at de så vendte tilbage når folk begyndte at spise igen. Det fik os til at overveje hvor de kommer fra?"

Længere faste tvinger kroppen til at bruge lagre af glucose, fedt og ketoner, men nedbryder også en betydelig del af de hvide blodlegemer. Longo sammenligner effekten med at lette et fly for overskydende last.

Nøglegen

Under hver fasteperiode, forårsager denne nedbrydning af hvide blodlegemer ændringer, der udløser stamcelle-baseret regenerering af nye celler i immunsystemet.

Især reducerede længerevarende faste enzymet PKA, hvilket Longos team tidligere har konstateret forlænger levetiden hos simple organismer. Anden forskning har også forbundet PKA med regulering af stamcellers selvfornyelse og cellers udvikling til bestemte celletyper. Længerevarende faste har også sænket niveauet af IGF-1, et vækst-faktor hormon, forskere harknyttet til aldring og risikoen for kræft.

"PKA er nøglegenet, der skal lukkes ned for at stamcellerne skifter til en regenerativ tilstand. Det giver så at sige stamcellerne tilladelse til at gå videre og begynde en genopbyggelse af hele systemet," forklarer Longo.

"Og den gode nyhed er, at kroppen slipper af med de ineffektive celler, der er beskadiget eller gamle, i løbet af fasten. Så hvis dit immunsystem er stærkt beskadiget af kemoterapi eller ældning, kan perioder med faste bogstaveligt talt skabe et nyt immunsystem."

Længerevarende faste beskyttede også mod toksicitet i et klinisk pilotforsøg, hvor en lille gruppe patienter fastede i en 72-timers periode forud for kemoterapi.

"Samtidig med at kemoterapi redder liv, forårsager det også betydelige skader på immunsystemet. Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at fasten kan afbøde nogle af de skadelige virkninger af kemoterapi," siger medforfatter Tanya Dorff, lektor i klinisk medicin ved USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.

"Men der er behov for flere kliniske studier, og sådanne kostinterventioner bør kun ske under en læges vejledning."