Søg på Klog Kost

Salt drysses ud over salat.Salt kan måske være triggeren af autoimmun sygdomme som gigt.

Er salt årsag til autoimmune sygdomme?

Salt viser sig overraskende at spille en rolle for autoimmune sygdomme som leddegigt og multipel sklerose.

 

Det viser en ny undersøgelse, der har involveret forskere fra bl.a. Harvard University, MIT og Yale University, som har deltaget i et arbejde, der skulle afdække den molekylære udvikling af immunceller. Specifikt immuncellen "T hjælper 17", forkortet til Th17.

T-celler er en type hvide blodlegemer, der spiller en central rolle i immunsystemet.

Immuncellen Th17 er således en type T-celler, der bl.a. hjælper med at aktivere cytotoksiske T-celler, som dræber kræftceller og andre celler, der er ramt af virus eller skadet.

Th17 celler har vist sig at kunne fremme inflammation, der er vigtig for beskyttelse mod bakterier og vira, men de har også været impliceret i sygdomme som multipel sklerose, psoriasis og leddegigt. Behandlingsmuligheder for nogle af disse sygdomme, såsom psoriasis, indbefatter manipulation af T-cellefunktioner.

Læs også: Du må ikke spise salt efter frokost

"Det er ikke sygdomme, der skyldes dårlige gener alene eller sygdomme forårsaget af miljøet, men resultatet af dårlig interaktion mellem gener og miljø," siger David Hafler, der er professor i neurologi og immunbiologi samt hovedforfatter til en af artiklerne om undersøgelsen i tidsskriftet Nature.  

Nogle gener er tidligere blevet forbundet med udviklingen af Th17, men forskerholdet ønskede at få et større overblik. En af udfordringerne ved at studere celle udvikling, er imidlertid, at celler, især immunceller, ændrer og udvikle sig over tid. Forskerne valgte at tage hyppige snapshots - 18 i løbet af tre dage - for at se, hvad der foregik i T-celler til de udviklede sig til mere specialiserede Th17 celler.

Afslørede vigtigt salt-gen

Gennem denne analyse, stod ét specifikt gen frem for forskerne: SGK1.

Genet spiller en vigtig rolle i cellers udvikling, og når det er slukket hos mus produceres Th17 celler ikke.  

SGK1 har ikke været beskrevet i T-celler før, men det er blevet fundet i celler i tarmen og nyrerne, hvor det spiller en rolle i at absorbere salt.  

Læs også: Endnu to gode grunde til at skære ned på saltet

Forskerne konstaterede derefter ved at fodre mus med et højt saltindhold i kosten, at salt har indflydelse på udviklingen af autoimmune sygdomme.

Det er dog ikke den saltrige diæt alene, der er årsag til de autoimmune sygdomme - forskerne skulle først fremkalde sygdom for at få musens immunsystem til at reagere.  

"Vi har denne genetiske arkitektur - gener, der har været knyttet til forskellige former for autoimmune sygdomme, og som prædisponerer en person til at udvikle autoimmune sygdomme. Men vi har også mistanke om, at miljøfaktorer - infektioner, rygning og mangel på sollys og D-vitamin - kan spille en rolle. Salt kunne være en ting mere på listen over miljømæssige faktorer, der kan fremme udviklingen af autoimmunitet," siger Vijay Kuchroo, der er meddirektør ved Center for Infection and Immunity ved Brigham and Women's Hospital's Biomedical Research Institute. Kuchroo er også professor i neurologi ved Harvard Medical School.  

Læs også: Mere end fire gram salt dagligt er livsfarligt

"Et vigtigt spørgsmål er hvordan vi kan sætte disse resultater i forbindelse med menneskers helbred," siger Aviv Regev, der er professor i biologi ved MIT.

"Det er for tidligt at sige, 'Du skal ikke spise salt, fordi du får en autoimmun sygdom'. Vi fremlægger en interessant hypotese - en forbindelse mellem salt og autoimmunitet - der nu skal testes gennem omhyggelige epidemiologiske undersøgelser på mennesker".