Søg på Klog Kost

Solsikkeolie og -frø er fulde af E-vitaminer, der tilsyneladende beskytter mod risikoen for alvorlig fedtlever.Solsikkeolie og -frø er fulde af E-vitaminer, der tilsyneladende beskytter mod risikoen for alvorlig fedtlever.

Solsikker kan beskytte mod farlig overvægt

Overvægt øger alvorligt risikoen for at blive ramt af leversygdom, men E-vitaminer i olie, frø og nødder kan forebygge sygdommen.

 

Det mener forskere fra USA, der ved et tilfælde er faldet over muligheden for at forebygge en af overvægtens alvorlige bivirkninger.

"Konsekvenserne af vores resultater kan have en direkte indvirkning på livet for de ca 63 mio amerikanere, der har en potentiel risiko for at udvikle fedmerelateret leversygdom i deres levetid," siger Danny Manor, der er lektor ved Case Western Reserve University School of Medicine og nyligt har præsenteret sine resultater på det årlige møde i American Society for Biokemi og Molekylær Biologi i Boston.

Som det ofte er tilfældet inden for videnskab, snublede Manors forskergruppe ved Case Western over resultaterne ved et rent tilfælde. Mens han studerede effekten af E-vitamin-mangel på det centrale nervesystem, "brugte vi levervæv til at øve vores kirurgiske teknikker," mindes Manor, der er lektor i ernæring og farmakologi.

Til holdets overraskelse opdagede de, at musene faktisk havde den fremskredne fedtlever-sygdom, non-alkoholisk steatohepatitis (NASH), der er en almindelig komplikation af fedme og karakteriseret ved fedtophobning, oxidativt stress og inflammation i leveren. Det er den mest alvorlige form af fedtlever sygdom og er en væsentlig årsag til ardannelse i vævet - kendt som skrumpelever, der fører til leversvigt og kan udvikle sig til leverkræft.

I nylige undersøgelser har E-vitamin vist sig at lindre nogle symptomer på NASH hos mennesker, hvilket tyder på, at der er en sammenhæng mellem tilstrækkelige E-vitamin-niveauer og leversygdomme.

For at teste denne hypotese, studerede forskerne mus, der var udviklet til at mangle et protein, som regulerer niveauet af E-vitamin i kroppen. Som forventet medførte det oxidativt stress, fedtaflejring og andre tegn på leverskade hos musen. Vigtigere er det, at "tilskud af E-vitamin afværgede størstedelen af NASH-relaterede symptomer hos musene, hvilket bekræfter sammenhængen mellem E-vitamin-mangel og leversygdom."

De præcise effekter af E-vitamin på sundheden har tidligere været vanskeligt at fastslå, selvom dets antioxidative egenskaber mentes at yde en vis beskyttelse mod bl.a. hjertesygdomme, kræft og neurologiske sygdomme som Alzheimers og amyotrofisk lateral sklerose (ALS).

Spis olie, nødder og frø

"Disse resultater kan have en betydelig indvirkning på folkesundheden fordi det store flertal af voksne i USA ikke får den anbefalede mængde E-vitamin," siger Manor.

Voksne anbefales at spise/drikke 15 milligram E-vitamin om dagen. Vegetabilske olier, nødder og frø og bladgrøntsager indeholder E-vitamin.

Solsikkeolie (55mg) og -frø (49mg), samt andre olier som vindruekerneolie (29mg), palmekerneolie (25mg), pinjefrø (24mg), men også torskelever (20mg) og minarine (14mg) er blandt de almindeligere fødevarer med et højt indhold af E-vitamin pr. 100 gram.

Kosttilskud | 24. maj 2013

Calcium giver dig et længere liv

calcium er vigtigt for kvinder, der har risiko for knogleskørhed, men kan også sikre et…

"Simple og overkommelige kostintervention kan gavne folk med risiko for denne invaliderende sygdom," siger Manor.

Der findes i dag ingen behandling for NASH, hvilket gør den til en af de mest almindelige årsager til levertransplantation.

"NASH er en af de alvorlige følgevirkninger af de to store epidemier i vor tid:. Fedme og diabetes 2," påpeger Manor.

Manor mener, at opdagelsen vil være nøglen til at bestemme de molekylære detaljer i NASH.

Overvægt | 16. jan 2015

8 madråd til at slippe af med mavefedtet

Fedt på maven er livsfarligt fordi det lægger sig omkring organerne og øger risikoen for…

"Lige nu, kan vi virkelig ikke forstå, hvordan NASH skrider fra mild leverskade til svær leversvigt," siger han.

"Vores resultater vil gøre det muligt for os at opdele de forskellige trin i denne udvikling og undersøge, hvordan oxidativt stress påvirker leverfunktionen mere generelt, hvilket giver mulige indsigt i andre relaterede lidelser."