Skip to main content
logo for klog kost
Solen er hovedkilde til D-vitamin, men du kan også spise dig til mere - hovedsageligt ved at spise fisk.

D-vitamin og vægttab stopper inflammation

Selv om vægttab er vigtigt for at reducere inflammation, så kan en kombination med D-vitamin reducere risikoen for inflammatoriske sygdomme endnu mere.

{snippet start}

Kronisk inflammation er kendt for at forårsage og udvikle flere sygdomme som hjertesygdom og kræft.

Mange tidligere undersøgelser har vist at overvægt og fedme er forbundet med inflammation, der betyder at kroppens immunsystem overreagerer ved at angribe egne celler og væv.

"Vi ved fra vores tidligere undersøgelser, at ved at tabe sig, kan folk reducere deres overordnede niveauer af inflammation, og der er nogle beviser, som tyder på, at D-vitamintilskud kan have en lignende effekt, hvis man har underskud af vitaminet," siger Catherine Duggan fra Fred Hutchinson Cancer Research og en af hovedforfatterne bag en ny undersøgelse om D-vitamin og inflammation, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

"Men man har ikke været klar over om man kunne forøge denne effekt ved at kombinere de to - vægttab og D-vitamin," siger hun.

Forskerne testede derfor 218 raske, men overvægtige kvinder, der havde passeret overgangsalderen og havde for lidt D-vitamin i blodet (mindre end 32 ng / ml).

Kvinderne blev bedt om at deltage i et 12-måneders kost og motionsprogram med 45 minutters moderat-til-kraftig motion fem dage om ugen. Halvdelen af ​​undersøgelsens deltagere blev tilfældigt udvalgt til at få 2.000 IE D-vitamin dagligt i det et år lange forsøg​​, mens den anden halvdel fik placebo. Biomarkører for inflammation blev målt ved begyndelsen og slutningen af ​​undersøgelsen.

{module also inflammation}

Ved afslutningen af ​​undersøgelsen, havde alle deltagerne reducerede niveauer af inflammation, uanset om de tog D-vitamin eller ej, hvilket, ifølge Duggan, understreger betydningen af ​​vægttab for at reducere inflammation.

Kræver et vist vægttab

Men de deltagere, der havde de mest markante reduktioner i markørerne for inflammation var dem, der tog D-vitamin og tabte 5-10 procent af deres vægt. De havde en 37 procents reduktion af et pro-inflammatorisk cytokin kaldet interleukin-6 eller IL-6, når man sammenlignede med placebogruppen, der kun havde en 17,2 procents reduktion i IL-6. 

{module also vitamineraler}

"Selv om IL-6 har normale funktioner i kroppen, er forhøjede niveauer forbundet med en øget risiko for at udvikle visse kræftformer og diabetes og muligvis delvist årsag til depression," siger Duggan.

"Vi blev temmelig overraskede over, at D-vitamin kun syntes at have effekt på en betændelsesbiomarkør blandt de kvinder, der tabte mindst 5 procent af deres vægt," siger Duggan. 

"Det tyder på, at D-vitamin kan forstærke effekten af ​​vægttab på inflammation."

D-vitamin er et steroid hormon, der har flere funktioner ud over sin bredt anerkendt rolle i reguleringen af ​​calcium og knoglestofskifte. D-vitamin receptorer findes i mere end 30 celletyper og forskere interesserer sig derfor i stigende grad for vitaminets rolle i forbindelse med kræft, hjertekar-problemer og vægttab.

{snippet pagead}

Inflammation opstår, når kroppen udsættes for bakterier eller vira, som sætter immunsystemet i alarmberedskab indtil "angrebet" ophører og den inflammatoriske reaktion aftager.

Men overvægtige eller fede mennesker lever i en tilstand af kronisk inflammation, fordi fedtvæv kontinuerligt producerer cytokiner, der normalt kun er til stede i en kort periode, mens kroppen f.eks. bekæmper infektion

"Det menes, at denne tilstand af kronisk inflammation fremmer væksten af ​​kræftceller," siger Duggan. Der er også tegn på, at øget kropsmasse "fortynder" D-vitamin - eventuelt ved at adskille det fra fedtvæv.

{module also mavefedt}

"Vægttab reducerer inflammation og er dermed en mekanisme, der kan reducere kræftrisiko," siger Duggan. 

"Hvis man samtidig sikrer et tilstrækkeligt D-vitamin niveau, så kan det være et vigtigt middel til at reducere kræftrisikoen," siger Duggan, der opfordrer kvinder til at få målt deres indhold af D-vitamin i blodet.

kræft, D-vitamin, overvægt, inflammation