Skip to main content
logo for klog kost
Svesker og andre tørrede frugter samt nødder og bælgfrugter er de bedste kilder til kalium.

Unge piger skal indtage mere kalium

Det er vigtigere at spise kalium-rig mad end at begrænse saltmængden for teenage-piger.

{snippet start}

Det viser en ny interessant undersøgelse fra USA, hvor forskere har fulgt 2.185 piger i ti år fra de var 9-10 år.

For selv om pigerne spiste 3 gram salt dagligt, så påvirkede det ikke deres blodtryk negativt. Det gjorde til gengæld en forskel hvor mange kalium-rige madvarer de spiste.

Salt indholder natrium, som påvirker alle celler i kroppen og øger blodtrykket, mens kalium har den modsatte effekt på cellerne og sænker blodtrykket.

Kalium findes især i svesker, peanuts, nødder, bønner, avocado, men også i mange andre fødevarer inklusive kød.

Ifølge den nye undersøgelse, der er offentliggjort i JAMA Pediatrics, reducerede 2,4 gram kalium dagligt pigernes blodtryk, mens salt ikke syntes at påvirke det.

Den amerikanske - og danske - anbefaling for mængden af salt, man højest bør spise dagligt er på cirka 2,3 gram, men i den vestlige verden, hvor al forarbejdet mad og fastfood er proppet med salt, er det næsten umuligt at efterleve.

Kun meget disciplinerede amerikanere overholder anbefalingerne, men millioner af fattige og dårligt uddannede amerikanere spiser dobbelt så meget eller mere salt.

I den aktuelle undersøgelse fra Boston University School of Medicine har forskerne undersøgt de langsigtede virkninger af kostens natrium- og kaliumindhold på blodtrykket, da pigerne var tæt på 20-års alderen.

Forfatterne fandt ingen beviser på, at et højt indtag af natrium havde en negativ effekt på pigernes blodtryk. Del-analyser viste dog, at de piger, der spiste 3.5 gram salt eller mere per dag generelt havde lavere diastoliske blodtryk end piger, der spiste mindre end 2.5 gram per dag. 

Det kan skyldes at piger, der spiste så meget salt, generelt spiste meget og dermed også meget kalium.

Samlet set havde de piger, der spiste mest kalium (2,4 gram per dag eller mere) lavere systolisk og diastolisk blodtryk i slutningen af teenage-årene, end de piger, der spiste mindre kalium, viser resultaterne.

Piger, der spiste mest natrium og kalium, indtog også flest kalorier, deriblandt flest mejeriprodukter, frugt, grøntsager og fiber.

"Undersøgelsen viser, at unge piger, der indtager mere kalium gennem kosten, har et lavere blodtryk i de senere ungdomsår, mens natrium ikke har betydning. Denne undersøgelse understreger behovet for at udvikle metoder til vurdering af salt-følsomhed og peger på den potentielle risiko ved at børn spiser for få fødevarer med kalium," konkluderer undersøgelsens forskere.

salt, kalium, natrium, teenager, unge