Skip to main content
logo for klog kost

Bare en smule ekstra zink beskytter mod DNA-skader

Spiser du 4 milligram zink ekstra dagligt, eller bare en enkelt østers, har det en markant effekt på dit helbred i form af reduktion af oxidativt stress og færre skader på dit DNA.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of California, hvor forskere i et forsøg over seks uger med 18 deltagere gav dem ris-baseret kost med 6 mg zink i de første to uger og 10 mg i de sidste fire uger.

"Vi blev glædeligt overrasket over at se, at bare en lille stigning af zink-indholdet i kosten kan have sådan en betydelig indvirkning på, hvordan stofskifte foregår i hele kroppen," siger seniorforsker Janet King fra UCSFs Benioff Children Hospital Oakland Research Institute.

"Disse resultater viser en ny vej til at måle effekten af ​​zink på helbredet samtidig med at de styrker beviserne for, at fødevarer kan forbedre manglen på mikronæringsstoffer på verdensplan."

Zink findes overalt i vores krop og letter mange funktioner, som er afgørende for at bevare liv. Det spiller en afgørende rolle for at opretholde optimal vækst i barndommen og et sundt immunsystem. Zink hjælper også med at begrænse inflammation og oxidativt stress i vores krop, som er forbundet med ​​kroniske hjertekarsygdomme og kræft.

Polerede hvide ris og meget raffineret mel fra hvede eller majs, som ganske vist giver energi, indeholder ikke nok essentielle mikronæringsstoffer som zink. 

Zink er en vigtig del af næsten 3.000 forskellige proteiner og det påvirker, hvordan disse proteiner regulerer hver eneste celle i vores krop. Mangel på zink reducerer vores evne til at reparere hverdagens slitage på vores DNA.

I den seks-uger lange undersøgelse målte forskerne virkningen af ​​zink på menneskers stofskifte ved at tælle brud på DNA-strenge. Dette er en ny fremgangsmåde i forhold til tidligere, hvor man set på zink-indholdet i blodet eller vurderet zinkstatus ud fra almindelig skøbelighed og sygdom.

Undersøgelsen viste væsentlige ændringer i indikatorer for zink homeostase .

Forskere konstaterede en stigning i niveauet af totalr absorberet zink, mens blodets zink koncentrationer og zink ophobning forblev den samme.

Brud på leukocyt DNA strenge blev også reduceret med øget zink-indhold i kosten, hvilket antyder, at en beskeden stigning i zink reducerer hverdagens slitage på DNA'et.

Det er første gang, at en lille stigning i kosten zink har vist sig at reducere oxidativt stress og DNA-skader.

{article Zink}

{title}

{text}{/article}