Skip to main content
logo for klog kost

Sværere at slippe af med salt med alderen

Med alderen reduceres vores evne til at regulere væskeophobnng og natrium, hvilket øger risikoen for forhøjet blodtryk.

{snippet start}

Og ifølge en ny undersøgelse fra bl.a. Georgetown University forringes evnen til at slippe af med natrium fra en saltrig kost med alderen.

Tidligere undersøgelser har vist, at både mennesker og dyr med alderen bliver dårligere til at regulere natrium og væskeophobning, urin koncentration og tørst i forhold til yngre.

Og det forværres hvis man spiser meget salt, når man kommer op i alderen. I hvert fald viser den ny undersøgelse, at alder væsentligt forringer rotters evne til at slippe af med overskydende natrium når de udsættes for en salt-rig kost.

Og det kan ifølge forskerne få betydning for ældres saltforbrug; de mener at ældre mennesker kan have større risiko for de negative konsekvenser af at indtage en saltrig kost.

"Ændringer i kontrol af natrium og vandbalance er normal for den menneskelige aldringsproces og indebærer mindre tørst, ringere evne til at urinere og dermed til at udskille vand og elektrolytter," påpeger forfatterne i deres artikel i tidsskriftet American Journal of Physiology.

Normalt reagerer kroppen på en stigning i salt i kosten ved at producere mere urin til at skylle overskydende natrium ud af kroppen, men denne evne er sløvet hos ældre mennesker.

"Disse ændringer i reguleringen af væske- og elektrolytbalancen kan øge ældres risiko for hyponatriæmi (lavt natrium-indhold i blodet på grund af væskeophobning) eller hypernatriæmi (højt natrium-indhold), som kan medføre dysfunktion af centralnervesystemet og også betyde at medicin fungerer mindre effektivitet," tilføjer forskerne.

Udgangspunktet for forskernes undersøgelse er aldosteron, der er et steroid, som produceres af binyrerne og hjælper med at kontrollere kroppens væske og mineraler som natrium, kalium og calcium i blodet.

Tidligere forskning har fundet, at aldosteron falder med alderen og bliver mindre lydhør over for ændringer i kroppen.

Aldosteronproduktion reguleres af angiotensin type 1 (AT1) receptorer, der bliver aktiveret ved binding af peptidhormonet angiotensin II. 

Undersøgelsen er baseret på rotteforsøg, hvor forskerne satte unge og gamle rotter på en lav-natrium diæt. Her viste det sig at de gamle rotter spiste og drak mindre end de unge rotter ved starten af ​​undersøgelsen og havde lavere niveauer af aldosteron.

Da forskerne efter to uger satte alle rotterne på en saltrig diæt i seks dage viste alle rotterne et fald i niveauet af aldosteron i blodet, men faldet var signifikant mindre hos de gamle rotter. 

Selv om begge grupper rotter drak mere tog det de gamle rotter længere tid at øge deres indtag af vand og de drak mindre end de yngre rotter. 

Mens de unge rotter producerede mere urin, betød den lille stigning i de gamle rotters vand-indtag ikke, at de begyndte at producere mere urin eller mere fortyndet urin, hvilket antyder, at de ikke effektivt fik skyllet overskydende natrium ud.

"De vigtigste resultater af denne undersøgelse er, at aldring svækker den adrenale AT1-receptors svar på natrium i kosten - i hvert fald hos vores forsøgs-rotter," siger forskerne.