Skip to main content
logo for klog kost

Svesker kan styrke din slankekur

Selv om tørret frugt normalt ikke anbefales til en slankekur, så kan svesker faktisk øge vægttabet under en slankekur.

{snippet start}

En undersøgelse fra University of Liverpools Institut for Psykologi, Sundhed og Samfund af 100 overvægtige og fede deltagere viser nemlig at svesker medfører forøget vægttab over en 12-ugers periode.

Undersøgelsen så også på om personer, der normalt spiser få kostfibre, kan tåle at spise mange svesker og om de har en gavnlig effekt på appetitten.

Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor den ene spiste 20-25 svesker hver dag (140g om dagen for kvinder og 171 g om dagen for mænd), og den anden blev sat til at spise sunde snacks under slankekuren.

Forskerne konstaterede, at sveske-gruppen tabte 2 kg og fik en 2.5 cm mindre talje, mens den anden gruppe kun tabte 1,5 kg og fik en 1.7 cm mindre talje.

Undersøgelsen konstaterede, at sveskespiserne havde et større vægttab i løbet af de sidste fire uger af undersøgelsen. Efter uge otte havde deltagerne i sveske-gruppen en øget følelse af mæthed. Og selv om de spiste rigtigt mange svesker dagligt, så gav de ingen problemer.

"Dette er de første data til at påvise et vægttab uden negative bivirkninger ved svesker i forbindelse med slankekur. Faktisk kan de på lang sigt være til gavn for folk på slankekur ved at tackle sult og sikre en mæthedsfølelse, der ofte er en stor udfordring, når du forsøger at vedligeholde vægttabet," siger chefforsker og psykolog dr. Jo Harrold.

{module 120}

"Fastholdelse af en sund kost er et problem på en slankekur, men sammen med frisk frugt og grønt kan tørret frugt være en nyttig og praktisk tilføjelse til kosten, især fordi det kan være hårdt at kontrollere appetitten under slankekure," siger professor i eksperimentel psykologi og direktør for universitetets Human Ingestive Behaviour Laboratory Jason Halford.

Middel mod forstoppelse

Sveskernes høje fiberindhold har i århundreder gjort det til et populært middel mod forstoppelse. Tidligere undersøgelser har også vist at to gange 50 gram svesker dagligt er lige så effektivt som 2 gange 11 gram psyllium, der er et populært middel mod forstoppelse.

Ifølge en undersøgelse i Alimentary Pharmacology and Therapeutics i 2011 sikrede svesker mere spontane afføringer ugentligt og mere konsistent afføring.

Ud over kostfiber indeholder sveskernes skind også et kemisk stof kaldet dihydrophenylisatin, der er et mildt stimulerende laksativ. Svesker indeholder også sorbitol, et sukkeralkohol, der trækker vand fra tarmen og medvirker til den afførende virkning.

Men om sveskernes afførende virkning har været afgørende for at deltagerne i Liverpool-undersøgelse tabte sig mere, gør forskerne ikke rede for.

svesker, slankekur, talje, forstoppelse