Skip to main content
logo for klog kost

Slank dig med 15 minutters kulde

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Hvis du undlader at skrue op for varmen og fryser en smule i disse dage så kan du tabe dig ved at stimulere omdannelsen af det hvide fedt til det energiforbrændende brune fedt.

En ny undersøgelse fra National Institutes of Health (NIH) i Washington viser nemlig at kuldegysninger er lige så effektive til at omdanne hvidt fedt til brunt fedt som motion.

Undersøgelsen afslører hvorden fedt og muskler kommunikerer med hinanden ved hjælp af specifikke hormoner - ved at få hvide fedtceller til at omdanne sig til brune fedtceller for at beskytte os mod kulde.

Mens 50 g hvidt fedt ophober mere end 300 kcal energi, så kan den samme mængde brunt fedt forbrænde op til 300 kalorier om dagen.

Kulde og motion får både indholdet af hormonet irisin, som produceres af musklerne, og FGF21, som produceres af brunt fedt, til at sige. Konkret medførte 10-15 minutter med kuldegysninger i lige så store stigninger i irisin-niveauet som en times moderat motion. I laboratorie-undersøgelser omdannede irisin og FGF21 humane hvide fedtceller til brune fedtceller i løbet af seks dage.

Undersøgelsen er lavet af endokrinolog Dr. Paul Lee fra Sydneys Garvan Institute of Medical Research og er nu offentliggjort i Cell Metabolism.

Vi er alle født med lagre af brunt fedt omkring vores hals, hvilket er naturens måde at hjælpe med at holde os varme som spædbørn. Indtil for blot et par år siden, var det opfattelsen at det forsvandt i den tidlige barndom, men vi ved nu, at brunt fedt er til stede hos de fleste, hvis ikke alle, voksne. Voksne med mest brunt fedt er slankere end dem uden.

"Interessen for brunt fedt er steget markant over de sidste par år, fordi dens energiforbrændende natur gør det til en potentiel behandling af fedme og diabetes," siger dr. Lee.

"Hvidt fedts omdannelse til brunt fedt kan beskytte os mod diabetes, fedme og fedtlever. Glukoseniveauerne er lavere hos mennesker med mere brunt fedt."

I den aktuelle undersøgelse satte Lee sig for at forstå mekanismen bag aktiveringen af brunt fedt. Det var allerede kendt, at kolde temperaturer stimulerer brunt fedt, men det var uklart, hvordan kroppen signalerer til dens celler.

{module 120}

Kroppen kan sanse og videreformidle miljømæssige ændringer til forskellige organer via nerver og hormoner. Som endokrinolog med viden om hormoner undersøgte Lee de hormoner, der bliver stimuleret af kulde.

Lige så effektivt som en times cykeltur

"Når vi fryser aktiverer vi først vores brunt fedt, fordi det forbrænder energi og frigiver varme til at beskytte os. Når denne energi er utilstrækkelig trækker musklerne sig automatisk sammen eller begynder at ryste for derved at skabe varme. Det er det vi kalder kuldegysninger. Men vi vidste ikke, hvordan muskler og fedt kommunikerer i denne proces."

"Så vi udsatte frivillige for stigende kulde indtil de rystede. Vi tog blodprøver for at måle hormonniveauet og målte kuldegysninger med udstyr placeret på huden, der fornemmer musklernes elektriske aktivitet."

"De frivillige begyndte at ryste ved omkring 16 eller 14 grader celsius."

Forskere fra Harvard University opdagede irisin i 2012 og identificerede det som et muskel-hormon stimuleret af motion, der omdannede hvidt fedt hos dyr til brunt fedt.

Men et forvirrende aspekt af konstateringen var, at motion i sig selv producerer varme, så hvorfor skulle muskeltræning starte en proces, der ville medføre endnu mere varme?

Lee bad derfor sin undersøgelses deltagere om at at deltage i motionstest for at sammenligne de to processer.

"Vi fandt, at en time på en cykel i et moderat tempo producerede den samme mængde irisin som kuldegysninger i 10-15 minutter," fortæller han.

"Vi spekulerer på om motions-stimuleret irisin evolutionært har udviklet sig fra rystelser i kulden."

"Fra et klinisk synspunkt repræsenterer irisin og FGF21 et kuldestimuleret hormonsystem, som tidligere var ukendt, og som kan udnyttes i fremtidige fedmebehandlinger gennem aktivering af brunt fedt."