Skip to main content
logo for klog kost

Ketogen diæten skal ikke vare for længe

Ketogen diæter - hvor 99 procent af kalorierne kommer fra fedt - har sunde helbredseffekter på kort sigt, men viser negative virkninger efter cirka en uge.

{snippet start}

Det antyder et nyt museforsøg, hvor forskere fra Yale har undersøgt diæten, der er blevet populær efter at berømtheder som Gwyneth Paltrow, Lebron James og Kim Kardashian har anbefalet den som en slankekur.

Resultaterne giver tidlige indikationer på, at keto-diæten over begrænsede tidsperioder kan forbedre menneskers helbred ved at sænke risikoen for diabetes og betændelse.

I Yale-undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet ​​Nature Metabolism, fandt forskerne, at den positive og negative virkning af kosten begge stammer fra immunceller kaldet gamma delta T-celler, vævsbeskyttende celler, der reducerer risikoen for diabetes og betændelse.

Keto-diæten narrer kroppen til at forbrænde fedt, forklarer undersøgelsens hovedforfatter Vishwa Deep Dixit fra Yale School of Medicine.

Når kroppens glukoseniveau er nedsat på grund af diætens lave kulhydratindhold, fungerer kroppen som om den er i sultetilstand - selvom den ikke er det - og begynder at brænde fedt i stedet for kulhydrater. Denne proces udvikler kemikalier kaldet ketonlegemer som en alternativ kilde til brændstof. Når kroppen forbrænder ketonlegemer, spreder vævsbeskyttende gamma-delta-T-celler sig i hele kroppen.

Dette reducerer risiko for diabetes og betændelse og forbedrer kroppens stofskifte, siger Dixit, der er professor i sammenligningsmedicin og immunobiologi.

Efter en uges keto-diæt viser mus sig at opnå en reduktion i blodsukkerniveauet og betændelse.

Men når kroppen er i denne falske sulttilstand, sker fedtlagring også samtidig med fedtnedbrydning og da musene fortsatte med at spise den fedtrige, kulhydratfattige kost ud over en uge spiser de mere fedt, end de kan forbrænde, og udvikler diabetes og fedme.

"De mister de beskyttende gamma-delta-T-celler i fedtet," siger Dixit.

Langvarige kliniske studier med mennesker er dog nødvendige for at bekræfte fordelene ved ketodiæten.

"Inden en sådan diæt kan ordineres, er et stort klinisk forsøg (med mennesker,red.) under kontrollerede forhold nødvendigt for at forstå mekanismen bag de metaboliske og immunologiske fordele eller potentielle skadee på personer, der er overvægtige og præ-diabetiske," siger Dixit.

Med de nyeste fund kan forskerne nu bedre forstå mekanismerne i organer under en ketodiæt, og hvorfor kosten kan medføre helbredsfordele over begrænsede tidsperioder.

"Vores fund fremhæver samspillet mellem stofskifte og immunsystemet, og hvordan det koordinerer vedligeholdelse af en sund vævsfunktion," siger postdoktor i sammenlignende medicin, Emily Goldberg, der opdagede, at ketodiæten spreder gamma-delta T-celler hos mus.

"Hvis nye undersøgelser viser, at ketodiæten er bedre i små doser, er det stadig gode nyheder," mener Dixit: "Hvem vil være på en diæt for evigt?"