Søg på Klog Kost



Valnødder gør slankekuren sund

Kombinerer du en slankekur med ekstra valnødder sikrer du ikke bare det samme vægttab, men også et bedre kolesteroltal.

 

Det er konklusionen på et et-årig forsøg fra University of California, San Diego School of Medicine, der har undersøgt tre forskellige slankekures påvirkning af vægt, insulinfølsomhed og kolesteroltal.

Undersøgelsen viste at slankekure baseret på sunde fedtstoffer som olivenolie i middelhavskosten eller en fedtfattig slankekur med et højt kulhydratindhold påvirker vægten lige meget. 

Desuden viste undersøgelsen at en diæt rig på valnødder, der har mange flerumættede fedtstoffer, har en markant positiv effekt på kolesterol-niveauet hos kvinder, der er insulin-resistente.

"Vi fandt, at en kost rig på sunde olier sænkede blodets indhold af kolesterol, men det sænkede både det gode og det dårlige kolesterol," siger Cheryl Rock, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of American Heart Association.

Undersøgelsens resultater er baseret på et forsøg med 245 overvægtige kvinder (med et gennemsnitligt BMI på 33,5), der tilfældigt blev delt op i tre grupper som enten blev sat på en kulhydratrig diæt med et lavt fedtindhold eller en fedtrig diæt med lavt kulhydratindhold. Den tredje gruppe var også på en fedtrig diæt, men blev bedt om at spise 42 gram valnødder dagligt svarende til 18 procent af energi-indholdet.

Samme vægttab

Den fedtrige diæt var især rige på enkeltumættet fedt som olivenolie, mens valnødderne i den ene fedtdiæt gruppe supplerede med flerumættede fedtsyrer. Begge gruppers indtag af mættet fedt var begrænset til det absolutte minimum.

Resultaterne viste, at alle tre diæter medførte det gennemsnitligt samme vægttab - 8 procent efter seks måneder. Insulinfølsomme kvinder tabte sig mest med en fedtfattig kost, der til gengæld ikke var bedst for kolesterol-tallet.

Frugt | 28. jan 2014

10 sunde grunde til at spise valnødder

Spiser du dagligt en håndfuld valnødder har du en stor chance forbåde at leve længere og…

Diæten med valnødder havde den mest positive indflydelse på kolesterolniveauet ved at reducere det dårlige LDL-kolesterol og øge det gode HDL-kolesterol. Det høje fedtindhold i low-carb-gruppen i form af enkeltumættet fedt medførte ikke de samme gavnlige effekter som valnødde-diæten, som bød på flerumættede fedtsyrer.

"Vægttabet får ikke disse kvinder meget tættere på deres idealvægt, men det medførte en betydelig reduktion i risikoen for hjertekar-og andre sygdomme," siger Cheryl Rock.

"Vægttabet er opnåeligt for de fleste og kan have en dramatisk indvirkning på livskvaliteten."

Overvægt | 16. jan 2015

8 madråd til at slippe af med mavefedtet

Fedt på maven er livsfarligt fordi det lægger sig omkring organerne og øger risikoen for…

Insulinfølsomhed blev også målt i undersøgelsen, fordi folk, der er overvægtige normalt har en vis grad af insulinresistens, hvor kroppens væv ikke reagerer på insulinen og bugspytkirtlen, derfor pumper mere insulin ud i kroppen. Højere mængder af insulin øger risikoen for at celler mister deres evne til at regulere væksten, hvilket kan medføre kræft.

"Kostsammensætningen kan påvirke blodets fedtindhold, men den kritiske faktor for at tabe sig er fortsat at forbrænde flere kalorier, end du indtager," siger Rock.