Søg på Klog Kost

Drop babymosen og lad babyen selv vælge

Hvis en baby selv kan vælge, tager den tilsyneladende det sunde valg.Lad dit barn selv afgøre hvilken mad det vil spise, istedet for at fodre det med babymos, når det skal vænnes fra. Sådan lyder anbefalingen fra forskere, der har undersøgt sammenhængen mellem børns vægt og tidligste madvaner.

Undersøgelse foretaget af psykologer ved University of Nottingham har vist, at spædbørn, der er vænnet fra ved hjælp af snacks er mere tilbøjelige til at udvikle sundere madvaner og mindre tilbøjelige til at blive overvægtige som børn, end dem der er fodret med pureret mad.

Forskerne undersøgte hvilken indvirkning fravænning havde på madvaner og body mass index i den tidlige barndom ved at undersøge 155 børn.

Fremmer sunde madvaner

- Selv om talrige undersøgelser har fokuseret på, hvornår man skal indføre fast føde i et lille barns kost, er der kun ringe dokumentation for virkningen af forskellige fravænnings-metoder på madvaner og sundhed.

- Vi mener, at vores rapport er den første forskning, der har undersøgt, om fravænnings-metoden kan påvirke mad-præferencer og barnets fremtidige sundhed, siger medforfatter af undersøgelsen, lektor i School of Psychology, Dr. Ellen Townsend.

- Vores undersøgelse har givet nogle meget interessante resultater. Forskningen tyder på, at baby-styret fravænning har en positiv indvirkning på smagsopfattelsen, der udgør byggestenene i sund ernæring. Baby-styret fravænning fremmer sunde madvaner i den tidlige barndom, som senere kan beskytte mod fedme.

Forskerne undersøgte fravænningen hos børn i alderen fra 20 måneder til 6 ½ år og aftalte med forældrene, at de skulle udfylde et spørgeskema om deres oplevelser med spædbørnsernæring og fravænning-metode.

92 forældre lod babyen selv styre fravænningen, i den forstand at barnet fik lov til at vælge mellem en række små snacks, når de var blevet seks måneder.

63 forældre anvendte traditionel ske-fodring med babymos i starten og gav barnet grovere mad efterhånden som de blev større.

Hellere kulhydrater end søde sager

Undersøgelsen bad også forældrene rapportere barnets præference for 151 forskellige typer fødevarer, der blev inddelt i f.eks. kulhydrater, proteiner og mejerivarer osv.

Det blev også taget hensyn til hyppigheden af forbruget af hver madtype og alderens indflydelse på madvaner og -præference.

Undersøgelsen viste en markant forskel i de gruppers foretrukne madtype. Mens de selvstyrende babyer foretrak mad med kulhydrater, foretrak babyer, der blev fodret med ske, søde madvarer.

Psykologerne mener, at forståelsen af de faktorer, der bidrager til sund ernæring i den tidlige barndom er afgørende, da dette kunne være det bedste tidspunkt at ændre mad præferencer for at fremme sunde kostvaner.

Resultaterne viser, at babyers egenkontrol med fravænningen medfører en positiv indvirkning på smagen for kulhydratholdige fødevarer, der udgør byggestenene i sund ernæring. Dette er et vigtigt resultat, da den hidtidige opfattelse har været at de vigtigste faktorer for tidlig smagsdannelse har været hvor sød maden var og hvor ofte man blev udsat for smagen.

Forskerne kunne konstatere, at børnenes præference og hyppigheden af gange de fik en bestemt type mad, ikke var påvirket af forældrenes opfattelse eller socio-økonomisk status - selv om en øget smag for grøntsager ganske vist var associeret med højere social status.

Der var en øget forekomst af undervægtige børn i den selvbestemmende babygruppe, men en øget forekomst af fedme i babymos-gruppen.

Der var til gengæld ikke nogen af grupperne, der var mere kræsne end den anden.

Forskningsprojektet konkluderer, at fravænningsmetoden har betydning for madvaner, sundhed og BMI såvel i den tidlige barndom som for senerehen i livet.