Skip to main content
logo for klog kost

Vegetarer lever længere og sikrer et bedre miljø

Vegetarkost resulterer i et mere bæredygtigt miljø og øger samtidig levetiden.

{snippet start}


Dødeligheden for kødspisere er næsten 20 procent højere end for vegetarer og semi-vegetarer.

Ud over den lavere dødelighed, hjælper det også til at reducere udledningen af drivhusgasser, at skifte fra kød til vegetarisk kost eller endda semi-vegetarisk kost.

Den vegetariske kost resulterer i næsten en tredjedel mindre udledninger i forhold til den ikke-vegetariske kost.

Det er resultaterne af en undersøgelse fra Loma Linda University School of Public Health offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, hvor forskerne konkluderer at et mindre forbrug af animalsk baserede fødevarer kan være et effektivt redskab til afbødning af klimaændringer og forbedre det generelle helbred.

"Vores budskab er, at relativt små reduktioner i forbruget af animalske produkter resulterer i ganske betydelige miljø- og helbredsforbedringer," siger dr. Sam Soret, der er prodekan ved Loma Linda University School of Public Health og medforfatter på undersøgelsen.

Drivhusgasser

Undersøgelsen trak data fra Adventist Health Study, som er en storstilet undersøgelse af de ernæringsmæssige vaner hos mere end 96.000 syvendedags adventister i hele USA og Canada. Undersøgelsens befolkning er multietnisk og geografisk forskelligartet.

Undersøgelsen viser, at produktion af fødevarer medfører betydelige udledninger af drivhusgasser og sammenligner de miljømæssige konsekvenser af at producere fødevarer, der forbruges af vegetarer og ikke-vegetarer.

"Efter vores bedste skøn har ingen undersøgelser tidligere brugt et ikke-simuleret datasæt til selvstændigt at vurdere afbødning af klimaændringernes potentiale og faktiske sundhedsresultater på basis afreelle kostvaner," siger dr. Joan Sabaté, der erernæringsprofessor ved Loma Linda University School for Folkesundhed og medforfatter på undersøgelsen.

Sabaté understreger, at resultaterne viser behovet for at revurdere folks spisevaner på baggrund af de større miljøproblemer og verdensomspændende befolkningstilvækst.

"Gennem historien har store dele af verdens befolkning enten været nødt til eller valgt og trivedes med en plante-baseret kost," siger Sabaté.