Skip to main content
logo for klog kost

Er det buffeten, der gør dig usund?

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Når du står i kø ved en buffet, så kan den rækkefølge, maden er placeret i, afgøre hvor sundt du spiser.

Den allerførste ret i rækkefølgen - f.eks. frikadeller - betyder at du automatisk også tager kartofler, rådkål og sovs. Det giver ligesom sig selv. Men tænk hvis den første ret var en ceasars salad og den næste en græsk salat og frikadellerne først var i den tredje eler fjerde bakke.

Ja, nogle ville sikkert være drevet af lugten af frikadeller, men mon ikke også mange ville spise sundere.

Jo, det viser en undersøgelse fra Cornell Food & Brand Lab, hvor forskere har testet deltageres reaktioner på forskellige opstillinger af buffet-måltider.

I undersøgelsen konstaterede Dr. Brian Wansink og dr. Andrew Hanks, at to tredjedele af en persons bakke fyldes med den første ret, man støder på. Desuden viser deres undersøgelse, at når mindre sunde fødevarer serveres først, så fylder 31 procent mere mad på deres bakke.

Forskerne gennemførte deres undersøgelse på en konference, hvor deltagerne fik serveret en syv-retters morgenbuffet. I spisesalen blev maden serveret på to separate rækker godt 50 meter fra hinanden.

Uden at de vidste det blev maden i de to buffetter arrangeret i modsat rækkefølge. I den ene buffet blev osteomelet, stegte kartofler, bacon, kanelsnegle, fedtfattig müsli, fedtfattig yoghurt og frugt serveret i den præcise rækkefølge. ved den anden buffet var rækkefølgen omvendt, således at frugt blev serveret først, efterfulgt af fedtfattig yoghurt, fedtfattig müsli osv.

{module 120}

Usund mad følger usund mad

De 124 deltagere delte sig tilfældigt op til de to buffeter, som de havde fået at vide, de kun kunne besøge en gang.

Optællinger viste, at deltagerne langt overvejende valgte den ret, der var først i rækkefølge. Konkret tog 86,4 procent af deltagerne frugt, når det blev tilbudt først, mens det kun var 54,8 procent, der tog frugt, når det blev tilbudt sidst. 75,4 procent tog osteomelet, når den var første ret, mens kun 28,8 procent tog osteomelet i buffetten, hvor den var sidst i rækkefølgen.

På en persons bakke blev 65,7 procent fyldt med mindst én af de første tre retter i bufetten. Der var også en sammenhæng mellem det første tilbudt mad og de efterfølgende valg.

I buffetten, der startede med osteomelet, valgte deltagerne også oftere kartofler og bacon. Det samme var dog ikke tilfældet i den kø, hvor frugten var først. Her havde valget af frugt ikke nogen indflydelse på valget af andre retter.

Forskerne mener, at den måde madens rækkefølge påvirker vores valg, kan udnyttes til at fremme udvælgelse og indtagelse af sundere fødevarer.

Så prøv at placere de sundeste madvarer først næste gang du står for en buffet eller bed eventuelt kantine-personalet om at omrokere rækkefølgen af maden, så du og dine kolleger husker at spise sundere.