Søg på Klog Kost

Forhøjede urinsyre koncentrationer kan krystallisere sig og ramme vævet mellem leddene.Forhøjede urinsyre koncentrationer kan krystallisere sig og ramme vævet mellem leddene.

Middelhavskost reducerer risikoen for podagra

 

Risikoen for at udvikle urinsyregigt, podagra, kronisk nyresygdom og en række andre sygdomme er meget mindre hvis man spiser en middelhavsdiæt.

Det viser ny forskning af sammenhængen mellem mad og risikoen for at udvikle hyperurikæmi (forhøjede mængder urinsyre i blodet).

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences medfører en middelhavskost en lavere risiko for hyperurikæmi, defineret som en  urinsyre koncentration højere end 7mg/dl hos mænd og højere end 6mg/dl hos kvinder.

Hyperurikæmi har været forbundet med metabolisk syndrom, forhøjet blodtryk, diabetes 2, kronisk nyresygdom, gigt, hjertekar-død og dødsfald i almindlighed. Middelhavskost indebærer et højt forbrug af frugt, grøntsager, bælgfrugter, olivenolie, nødder og fuldkorn, et moderat forbrug af vin, mejeriprodukter og fjerkræ, samt et lavt forbrug af rødt kød, søde drikkevarer, cremer og kager. På grund af sin antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber, kan middelhavskosten spille en rolle for faldende urinsyre koncentrationer.

Vægt og fysisk aktivitet ikke afgørende

Den nye undersøgelse er den første til at analysere sammenhængen mellem en middelhavsdiæt hos ældre voksne og risikoen for hyperurikæmi. Den fem-årig undersøgelse har fulgt 7.447 deltagere, der spiste tre forskellige diæter.

En gruppe spiste middelhavskost med meget ekstra jomfru olivenolie. En anden gruppe spiste også en middelhavsdiæt, men med ekstra blandede nødder. Den sidste gruppe spiste en almindelig fedtfattig diæt.

Deltagerne var mænd i alderen 55 til 80 år og kvinder i alderen 60 og 80 år, der var fri for hjertekar-sygdom, men som enten havde diabetes 2 eller havde en forhøjet risiko for hjertesygdomme.

Resultaterne nedenfor viser de positive sundhedsmæssige virkninger af en middelhavsdiæt hos ældre voksne:

  • Deltagere, der havde hyperurikæmi ved forsøgets start, reducerede koncentrationen af urinsyre, jo mere middel.
  • Mindre end en portion rødt kød pr. dag reducerede risikoen for hyperurikæmi med 23 procent.
  • Fisk og skaldyr øger forekomsten af hyperurikæmi.
  • At drikke mere end syv glas vin om ugen øgede forekomsten af hyperurikæmi.
  • Bælgfrugter og sofrito sovs (tomat, hvidløg, løg og peberfrugt i olivenolie) reducerede forekomsten af hyperurikæmi.
  • Nedsatte koncentrationer af urinsyre blev opnået alene ved at skifte til middelhavskost uden vægttab eller større fysisk aktivitet.