Jamie Olivers opskrifter mere usunde end færdigretter
Jamie Oliver er blevet milliardær på sin karriere som TV-kok og forkæmper for sundere skolemad, men hans opskrifter er ofte mere usunde end supermarkedernes færdigretter.
Det afslører en ny undersøgelse, der præsenteres i julenummeret offentliggjort på British Medical Journal hjemmeside.
Opskrifter skabt af populære tv-kokke indeholder betydeligt mere energi, protein, fedt og mættet fedt og mindre fibre pr portion end supermarked færdigretter, finder en undersøgelse i julenummeret offentliggjort på British Medical Journal hjemmeside.
Læs også: Hybensaft hjælper mod blodtrykssmerter
Her har forskere fra bl.a. Newcastle University analyseret næringsindholdet i tre af de mest populære tv-kokkes opskrifter og sammenlignet med tre supermarkedskæders tilsvarende færdigretter.
Og opskrifterne fra TV-kokkene, der ud over Jamie Oliver talte bla. Nigella Lawson og Lorraine Pascale viste sig at tabe til færdigretterne fra supermarkederne, da de indeholdt betydeligt mere energi, protein, fedt og mættet fedt og betydeligt mindre fibre pr portion.
Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk
Dertil kom at TV-kokkenes opskrifter oftere overtrådte den engelske fødevarestyrelses regler for næringsindhold i færdigretter.
Forskerne foreslår derfor at der skal gives ernæringsmæssige oplysninger om opskrifter i kogebøger. Man bør også overveje om man skal kræve at der i forbindelse med opskrifterne skal advares mod højt fedt-, salt- eller sukkerindhold, som man åbenbart skal i forbindelse med reklamer i England.
Forskerne udvalgte tilfældigt 100 opskrifter fra fem bestsellere:
- Jamies mad på 30 minutter af Jamie Oliver
- Alle kan lære at lave mad af Jamie Oliver
- Nigellas Køkken af Nigella Lawson
- Baking Made Easy af Lorraine Pascale
- River Cottage Everyday af Hugh Fearnley-Whittingstall
Læs også: Blodtryks-diæt kræver ikke motion eller vægttab
Færdigretterne var fra Asda, Sainsburys og Tesco.
Næringsindholdet blev beregnet ud fra de råvarer, der er anført i opskrifter og færdigretter.
Hverken opskrifter eller færdigretter overholdt fuldt ud WHOs anbefalinger for at undgå kostrelaterede sygdomme.
Læs også: Noma-succes kan medføre færre kræfttilfælde
Begge opskrifter og færdigretter havde et alt for højt proteinindhold, for meget fedt, mættet fedt og salt, men et lavt kulhydrat-indhold og overholdt anbefalingerne for sukker.
Men måltider baseret på tv-kokkenes opskrifter var mindre sunde end færdigretter, da de indeholdt betydeligt mere energi, protein, fedt og mættet fedt og betydeligt mindre fibre pr portion end færdigretter.
For højt saltindhold
Selv om fødevareindustrien hævder at have reduceret saltindholdet i færdigretter, overholdt kun 4% af færdigretterne WHOs anbefalinger.
TV-kokkenes opskrifter var mere tilbøjelige til at overholde anbefalingerne, men det præcise saltindhold blev ofte ikke angivet i opskrifterne.
Læs også: Du må ikke spise salt efter frokost
"Denne undersøgelse viser, at hverken opskrifter skabt af populære tv-kokke eller færdigretter produceret af tre førende britiske supermarkedskæder opfylder nationale eller internationale ernæringsmæssige standarder for en afbalanceret kost," siger forskerne.
"Opskrifterne syntes at være mindre sunde end færdigretter på flere parametre," tilføjer de.
"Yderligere regulering af færdigretter, der sikrer overensstemmelse med internationale ernæringsmæssige retningslinjer, og et samarbejde med tv-kokke om at forbedre den ernæringsmæssige kvalitet af deres opskrifter, kan også hjælpe forbrugerne til at opnå en afbalanceret kost," påpeger forskerne.