Rødvinsstof kan reducere sultfornemmelsen
Har du også oplevet at et par glas rødvin reducerer sultfornemmelsen, så er der måske en forklaring i en ny undersøgelse af rødvins-antioxidaten resveratrol.
Et internationalt forskerteam har nemlig i forsøg konstateret, at når bier får resveratrol, spiser de mindre mad.
Tidligere videnskabelige undersøgelser om resveratrol viser, at det forlænger levetiden for forskellige organismer fra encellet gær til bananfluer og mus. Da bier er sociale dyr som mennesker, besluttede et hold af forskere fra Arizona State University, det norske universitet for Life Sciences, og Harvard Medical School, at afprøve virkningen af stoffet på honningbier.
I en serie af eksperimenter offentliggjort i tidsskriftet Aging, testede forskerne virkningen af resveratrol på levetiden, indlæringsevne og madvaner hos honningbier.
- Vi var i stand til at bekræfte, at under normale levevilkår, forlænger resveratrol levetiden for honningbier, siger Brenda Rascón, fra Arizona State University.
Deres forskning viste, at resveratrol ikke blot forlænger levetiden for honningbier med 33 til 38 procent, det ændrer også biernes madvaner ved at udløse en "modererende effekt", når de spiser.
- Fordi det, vi spiser, er så vigtig for vores fysiske sundhed, kiggede vi på biernes følsomhed over for sukker og deres vilje til at forbruge det, siger Gro Amdam, fra det norske universitet for Life Sciences.
- Bier grovæder normalt sukker og selv om det er det bedste for dem, ved vi at for meget ikke er en god ting.
Mindre sukkerfølsomme
Forskerne opdagede at bier på grund af resveratrol blev mindre følsomme over for sukker. Ved at tilbyde forskellige sukkeropløsninger - nogle meget fortyndet og nogle med stærkere koncentrationer - konstaterede de, at bier på resveratrol var mindre interesserede i sukkeopløsninger, der ikke var stærkt koncentreret. Bierne havde dybest set ændret deres opfattelse af mad.
I et sidste forsøg målte de hvor meget mad bierne ville spise, hvis de fik mulighed for at spise så meget sukkervand, som de overhovedet kunne.
- Overraskende viste det sig at bierne, der fik resvaratrol, spiste mindre, siger Rascón.
- Bierne fik lov til at spise så meget de ville, men havde tydeligvis mindre lyst til at spise, selv om de kunne mæske sig i alt det mad, som vi ved at de kan lide.
Det er muligt at resveratrol påvirker en mekanisme, der er relateret til kaloriebegrænsning, som også menes at kunne forlænge levetiden hos bl.a. mennesker.
Spørgsmålet er selvfølglig så om bier og mennesker kan sammenlignes - selvom nogle mennesker synes at have den samme sukkertrang som bier.