Søg på Klog Kost

Slanketip: Server din fede partners bøf i småstykker

Mindre stykker kød giver indtryk af at der er mere og dermed angiveligt en hurtigere mæthedsfølelse.Er din partner ved at blive for fed, så prøv at servere mad, der allerede er skåret ud i mindre stykker. Det gør ham eller hende hurtigere mæt.

Det er i hvert fald konklusionen på forsøg med såvel rotter som universitetsstuderende, der har deltaget i - forskellige - forsøg med mad opdelt i stykker.

Forsøget med rotter stammer helt tilbage fra 1989, hvor E.J. Capaldi og kolleger viste, at når rotter bliver trænet til at associere den ene arm af en T-labyrint med en enkelt 300 mg foderpille og den anden arm med 4 foderpiller a 75 mg, ja så foretrak de at gå ind i den labyrint-arm, hvor de fire foderpiller lå.

I et senere forsøg med rotter, prøvede Ed Capaldi og hans kollega Devina Wadhera, begge fra Department of Psychology, Arizona State University, U.S.A. at gentage forsøget i en mere omfattende målestok.

Løb hurtigere efter de mindre stykker

Rotter, der var sat på en diæt, blev trænet til at forbinde den ene arm i en T-labyrint med hele 30 foderpiller a 10 mg, mens den anden T-arm kun havde en foderpille på 300 mg.

Efter træningen fik de 12 forsøg, hvor både deres valg og hastigheden til den valgte arm blev målt.

 

Resultaterne viste, at rotter ikke bare foretrak de mange mindre foderpiller, men også løb hurtigere for at komme frem til dem. Dette viser at mad i flere stykker kan være mere givende for dyr end et enkelt stykke mad af samme størrelse og kalorieindhold.

Forskerne i Arizona besluttede derefter at teste deres resultater på mennesker og bad 301 universitetsstuderende om at spise en bagel på præcis 82 gram - enten hel eller skåret i fire stykker.

En bagel i flere stykker betød færre kalorier

Tyve minutter efter at de havde spist bagelen, fik de tilbudt en fri buffet, hvor de kunne spise så meget eller lidt de havde lyst til.

Forskerne målte samtdig hvor meget de spiste fra buffeten og også om de havde levnet noget af bagelen.

Resultatet viste at de studerende, der havde fået en hel bagel, spiste flere kalorier fra bagel og buffet tilsammen end de studerende der havde fået en udskåret bagel.

Det tyder på at mad, der er skåret ud i flere stykker mætter mere end et enkelt stykke mad.

- Folk på slankekur bør derfor overveje om de skal skære deres energirige måltider op i små stykker, så de hurtigere bliver mætte og har bedre kontrol over deres portionsstørelser, siger Devina Wadhera.

Men før du skærer din mands engelske bøf op i småterninger før du serverer den, skal du måske overveje om du ønsker en slank mand eller en sur mand.