Skip to main content
logo for klog kost
Stenalderkost kan sikre en bedre fedtsyreprofil og reducere vægten hos, viser den nye undersøgelse.

Stenalderkost beskytter mod diabetes og hjertesygdom

En stenalder-lignende diæt kan hjælpe overvægtige kvinder til at tabe sig og samtidig reducere mængden af dårligt fedt i blodet og dermed deres risiko for diabetes og hjerte-ar-sygdomme.

{snippet start}

Det viser en ny svensk undersøgelse fra Umeå Universitet, der netop er præsenteret på Endocrine Societys årsmøde i Boston.

"At spise en stenalder-lignede diæt uden at sætte grænser for antallet af kalorier forbedrede væsentligt fedtsyreprofilen forbundet med insulinfølsomhed samt reducerede abdominal fedme (mavefedt) og kropsvægt hos overvægtige postmenopausale kvinder," siger undersøgelsens hovedforfatter Caroline Blomquist, der er ph.d.-studerende ved Institut for Offentlig Sundhed og Klinisk Medicin.

"En stenalder-lignende kost med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, kan have langsigtede gavnlige virkninger på fedmerelaterede sygdomme."

Undersøgelsen er baseret på et 24-måneder langt forsøg med 70 overvægtige kvinder i overgangsalderene med normal fastende blodsukker. Kvinderne blev tilfældigt opdelt i to grupper, hvor den ene skulle indtage dobbelt så mange af deres kalorier fra proteiner som den anden gruppe. 30 % proteiner, 40 % fedt og 30 % kulhydrater. Fordelingen i den anden gruppe var mere i tråd med en almindelig kost: 15 % proteiner, 30 % fedt, og 55 % kulhydrater.

Den stenalder-lignende diæt var baseret på magert kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder og bær, med raps, olivenolie og avocado som ekstra umættede fedtkilder. Diæten udelukkede mejeriprodukter, korn, salt, raffinerede fedtstoffer og sukker.

I løbet af de to år deltog hver gruppe også i 12 gruppemøder med en diætist, og alle deltagere registrerede løbende deres madindtag.

Forskerne målte deltagernes kropsmål og proportioner, madindtag, fysisk aktivitet, fedt i blodet, fedtstofskiftet og inflammation, insulinresistens og relativ fedtsyresammensætningen i blodet efter seks og 24 måneder.

Efter 24 måneder viste det sig, at de kvinder, der havde spist den stenalder-lignende diæt, havde indtaget 19 procent færre mættede fedtsyrer og 47 procent flere enkeltumættede fedtsyrer samt 71 procent flere flerumættede fedtsyrer. Kvinderne i den anden gruppe havde ingen væsentlige ændringer i deres indtag af fedtsyrer.

Fedtsyrer, der er forbundet med insulinresistens, var signifikant lavere hos kvinderne i stenalder-gruppen.

Efter de 24 måneder havde kvinderne i begge grupper desuden tabt sig betydelig og havde betydeligt mindre abdominal fedme, konstaterer forskerne kortfattet i forbindelse med præsentationen.