Søg på Klog Kost

Giv din baby den rigtige faste føde

Giv din baby skemad i rette tid, men sørg for at stoppe, når babyen signalerer stop.Når baby er fyldt et halvt år, anbefales det normalt at begynde med rigtig mad. Men alderen er ikke eneste indikation for, om din baby er klar til at få mere fast føde end mælk.

Tegn på at tiden er inde, kan nemlig også være, at barnet kan sidde op, holde sit hoved og koordinere sin mund, sine hænder og øjnene, og – selvfølgelig –, at barnet kan sluge maden.

Babyer spiser normalt ikke bare rigtig mad fra den ene dag til den anden, så tænk først på den faste føde som et supplement til babyens normale føde – ikke som en erstatning for brystmælk eller mælkeerstatning. Husk, at du bare skal introducere mad til barnet, ikke ændre dets kost. Det skal ske gradvist.

Den første mad

Det anbefales at begynde med at give babyen et par teskeer af mosede grøntsager, frugt eller grød blandet op med enten brystmælk eller mælkeerstatning. Man kan forsøge sig enten efter et mælkemåltid eller midt i måltidet.

Øvelse gør mester

At få mad med en ske er jo helt nyt for din baby. Indtil nu har barnet kun kendt til flydende substans, og der er brug for øvelse for at blive vant til skeen og til, hvordan det føles at have fast føde i munden. Så lad være med at forvente, at barnet spiser en masse lige i begyndelsen. Måske bare en teske eller to ad gangen ved de første måltider. I stedet for at gå op i, hvor meget barnet spiser, koncentrer dig hellere om at lade barnet vænne sig til det nye.

En ting ad gangen

Frugt, grøntsager, grød og endda puréeret kød kan alt sammen komme på babys menu. Men du vil måske foretrække at introducere hver fødevarer en ad gangen, så du kan registrere, hvordan baby reagerer. Hvis din baby ikke vil spise en madvare den første gang, du forsøger, så prøv igen senere. Fortæl din læge eller sundhedsplejerske, hvis du oplever nogen form for allergiske reaktioner. I begyndelsen skal du bruge færdigmad, der er beregnet til helt små babyer eller du skal sørge for at mose maden grundigt. Husk kun at putte tilstrækkeligt mad på skeen til, at baby kan klare det i munden og sluge det.

Stop er stop

Når din baby gør opmærksom på, at han eller hun er færdig med at spise, så skal du lade være med at presse. Barnet skubber måske skeen væk eller vender hovedet bort, snerper læberne i, græder eller spytter maden ud. Respekter barnets signaler og lad det ikke spise mere end det har lyst til. Babyer spiser når de er sultne og holder op, når de er blevet mætte.

Kræsen baby?

Bare fordi dit barn ikke med det samme kaster sig over nye madforslag, betyder det ikke, at det aldrig vil ske. Tag det roligt, vent et par dage og prøv igen. Det kan meget vel tage dit barn flere ganges forsøg før det måske giver den nye mad en chance. Husk, at du er rollemodel, så dit barn bliver måske mere interesseret i mad, han eller hun ser dig spise og nyde. Igen, tving ikke dit barn til at spise, og lad være med at lave for meget ståhej omkring eventuel kræsenhed.

Grisseri er ok

I takt med at dit barn vokser, vil han eller hun forsøge at spise selv. Vi lover dig, at rigtig meget af din gode mad vil ende rundt i barnets ansigt, på hænderne, i håret, på tøjet, på den høje stol og på gulvet. For ikke at nævne alle flader i ’kaste-afstand’ af barnet. At lære at spise rigtig mad er en oplevelse, barnet bruger hele kroppen til. Læg et tæppe under barnets stol for at fange noget af grisseriet, giv barnet tøj på, som kan tåle at blive svinet til, og vær tålmodig. Denne fase varer ikke for evigt, tro os.

Fingermad for baby

I omkring 7 til 9 måneders alderen, vil din baby være i stand til selv at tage små stykker blød mad. God ’fingermad’ er bananstykker, små, kogte gulerodsstykker, hytteost, gennemkogt pasta og røræg. Undgå slik, nødder og chips.