Skip to main content
logo for klog kost
Du kan leve mange år ekstra - uden sygdomme - hvis du følger forskernes råd.

8 madråd til at leve mange år længere

6. Bliv pesco-vegetar

En undersøgelse fra Loma Linda University i Californien af vegetarers livslængde i forhold til personer, der spiser kød fra firbenede dyr viste at den gennemsnitlige dødsrisiko var 12 procent lavere, men vegetarer, der også spiste fisk og skaldyr (såkaldte pesco-vegetarer) havde en 19 procent lavere dødsrisiko end kødspiserne.

En undersøgelse i 2013 fra Harvard School of Public Health viste også, at blodets indhold af omega-3 fedtsyrer kan være med til at sænke ældres samlede dødsrisiko med helt op til 27 pct, og deres dødsrisiko af hjertesygdom med omkring 35 pct.

Undersøgelsen viste at ældre voksne, der havde det højeste indhold af de fedtsyrer, der findes i fisk i gennemsnit levede 2,2 år længere end dem med lavere indhold i blodet.

7. Drik te

Drikker du te mindsker du risikoen for at dø af med en fjerdedel.

Det viser en fransk undersøgelse af 131.000 mennesker mellem 18 og 95 år, der i årene 2001-2008 gennemgik et sundhedstjek i Paris. Her besvarede deltagerne bl.a. også spørgsmål om deres kaffe- og te-vaner.

En opfølgende undersøgelse gennemsnitligt 3,5 år efter viste at 95 personer var døde af hjertekar-sygdomme, mens 632 personer var døde af andre årsager.

Resultaterne viste at te nedbragte risikoen for at dø af andre årsager end hjertekar-problemer med 24 procent. Det var dog især tidligere rygere, der havde gavn af at drikke te.

8. Spis nødder

En stor befolkningsundersøgelse i 2013  fra bl.a. Harvard School of Public Health viste markante reduktioner i dødeligheden af alle årsager på op mod 20 procent, hvis man spiste nødder dagligt over en 30-årig periode.

Hvorvidt nogen bestemt type eller typer af nødder var afgørende for beskyttende effekt kunne ikke bestemmes.

 

Men reduktionen i dødeligheden var den samme både for jordnødder, der faktisk er en bælgplante og "rigtige" nødder - valnødder, hasselnødder, mandler, paranødder, cashewnødder, macadamias, pekannødder, pistacienødder og pinjekerner.

dødelighed