Skip to main content
logo for klog kost

Zinktilskud beskytter børn mod diarre

Zink kosttilskud reducerer ikke bare diarré og andre infektioner hos underernærede børn, men kan ligefrem forhindre dødsfald.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, der er den første systematiske gennemgang fra Cochrane, der fokuserer på zink som et middel til at forebygge børnedødelighed, herunder dødsfald forårsaget af diarré, der er en af de største dræbere af børn under fem år.

Zink er et mikronæringsstof med stor betydning for vækst og immunsystemet samt nerve- og reproduktionssystemet. Den menneskelige krop producerer det ikke selv, så det skal komme fra vores kost. Det anslås, at mere end 1 ud af 6 mennesker på verdensplan mangler zink og at omkring 1 ud af hvert 58 dødsfald hos børn under fem år er relateret til zinkmangel. Zink-mangel er almindelig i Sydøstasien, Afrika syd for Sahara og dele af Latinamerika.

Forskerne var interesseret i, om zink kosttilskud kan reducere børnedødelighed og -sygdom samt medvirke til at øge væksten. De gennemgik data fra 80 forsøg med 205.401 børn i alderen seks måneder til tolv år, for det meste i lav -og mellemindkomstlande. Samlet set konkluderede de, at zinktilskud kunne gavne børn som en del af større programmer, der skal løse folkesundhedsproblemer og ernæringsudfordringer i disse lande.

{module 120}

"Vi skal huske på, at kosttilskud ikke er en erstatning for en velafbalanceret kost," siger seniorforsker professor Zulfiqar Bhutta fra Center of Excellence in Woman and Children Health ved, Aga Khan University, Karachi, Pakistan.

Vigtigst i fattige lande

"Men i lande, hvor zinkmangel er almindelig, kan kosttilskud medvirke til at reducere børnedødeligheden og relaterede sygdomme på kort sigt."

De børn , der tog zink var mindre tilbøjelige til at få diarré, og da forskerne kiggede på forskelle i væksten, så de, at børn, der fik zink var lidt højere ved udgangen af forsøgene i forhold til dem der ikke fik zink. Men sund kost er mere vigtig for væksten.

"At spise fødevarer med balanceret energi og protein og flere mikronæringsstoffer ville sandsynligvis have en større effekt for mange underernærede børn," siger undersøgelsens hovedforfatter Evan Mayo-Wilson fra Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health i Baltimore, Maryland.

Selvom zinktilskud blev forbundet med at børnene kastede mere op, mener forskerne, at de overordnede fordele ved at give zink opvejer skaderne.