Magnesium reducerer risikoen for kræft og hjertesygdom
Nødder, dild, koriander og andre magnesium-rige madvarer kan reducere risikoen for at dø af hjertesygdom og kræft.
Det viser en stor spansk befolkningsundersøgelse, hvor forskere har undersøgt over 7.000 mænd og kvinders madvaner og dødelighed.
Undersøgelsen af de 7.216 spaniere i alderen mellem 55 og 80 fandt, at deltagere med det højeste gennemsnitlige indtag af magnesium havde en 34 procent reduceret risiko for at dø af hjertekar-problemer og kræft i forhold til mennesker med de laveste gennemsnitlige indtag.
"Der kan være flere forklaringer på disse sammenhænge. Især forhøjet blodtryk er en stærk risikofaktor for hjertesygdom, og det er kendt , at magnesium kan sænke blodtrykket. Desuden kan magnesiumindtag hæmme blodpladeaggregering, modulere inflammation og forbedre blodkarrenes vægge. Alle disse mekanismer kan have en gavnlig effekt på at sænke risikoen for hjertesygdom og død," skriver forskerne i tidsskriftet The Journal of Nutrition.
Undersøgelser har tidligere vist at magnesium er vigtig for at opretholde en normal muskel- og nerve funktion, at holde hjerterytmen stabil, at sikre et sundt immunsystem og stærke knogler. Mineralet er også vigtigt for at kunne kontrollere blodsukkeret og et sundt blodtryk.
Mad med meget magnesium
Nedenstående er en liste over fødevarer med det højeste indhold af magnesium per 100 gram. Kilde: DTUs Fødevareinstitut.
Fødevare | mg |
---|---|
Koriander, blade, tørrede | 694 |
Cacao, pulver | 523 |
Hvedeklid | 480 |
Dild, tørret | 451 |
Kaffe, instant, pulver | 390 |
Fennikel, frø | 385 |
Paranød | 357 |
Sesamfrø, hele, tørrede | 351 |
Hørfrø, rå | 351 |
Sesamfrø, afskallede | 351 |
Koriander, frø | 330 |
Salt, bordsalt | 290 |
Cashewnød, olieristet | 273 |
Mandel, rå | 265 |
Cashewnød, tørristet | 260 |
Hvedekim, rå | 259 |
Karry, pulver | 254 |
Pinjefrø, tørrede | 251 |
Vinbjergssnegle, rå | 250 |
Te, blade | 250 |
Kaffebønne, ristet, formalet | 240 |
Hyben pulver, tørret | 240 |
Sojamel | 240 |
Gær, tørret | 230 |
Sojabønner, tørrede | 225 |
Havregryn, uspec. | 200 |
Peber, sort | 194 |
Tomat, tørret | 194 |
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet) | 190 |
Mungbønner, tørrede, rå | 189 |
Tyggegummi, uden sukker, uspec. | 186 |
Hvide bønner, tørrede | 184 |
Muskatnød, hel | 183 |
Gærekstrakt, marmite | 180 |
Jordnøddesmør | 180 |
Vallepulver, tørret | 176 |
Jordnød, tørret | 170 |
Kikærter, tørrede, rå | 160 |
Hasselnød, tørret | 158 |
Cacao, instant, med mælk, pulver | 155 |
Valnød | 144 |
Salt, stensalt, køkkensalt | 140 |
Marcipan | 140 |
Cacao, instant, uden mælk, pulver | 133 |
Pecannød, tørristet | 132 |
Brune bønner, tørrede | 131 |
Nøddepasta, Nutella | 130 |
Pecannød, olieristet | 121 |
Pecannød, tørret | 121 |
Tang, konbu, tørret (kelp) | 121 |
Kogechokolade | 121 |
Pistacienød, tørret | 121 |
Mørk chokolade | 121 |
Pistacienød, tørristet | 120 |
Havregryn, beriget | 119 |
Ris, brune, rå | 119 |
Havregryn, ikke beriget | 117 |
Den spanske undersøgelse er baseret på en stor befolkningsundersøgelse (PREDIMED), der skal afdække fordelene ved en middelhavsdiæt. I denne undersøgelse blev deltagere med en høj risiko for hjertekar-sygdom tilfældigt opdelt i to grupper, der enten indtog en Middelhavskost suppleret med nødder eller olivenolie eller indtog en fedtfattig diæt.
Markant lavere dødelighed
Data indsamlet i løbet af næsten fem år viste, at 323 mennesker døde. 130 døde af kræft og 81 af hjertekar-problemer (slagtilfælde, hjerteanfald, hjertesygdom). Desuden blev 277 andre ramt af hjertekar-problemer.
Tallene viste, at 59 procent færre personer med det højeste gennemsnitlige indtag af magnesium (442 mg per dag) døde af hjertekar-problemer, mens 37 procent færre døde af kræft sammenlignet med den gruppe deltagere med det laveste gennemsnitlige indtag af magnesium på omkring 312 mg per dag.
Forskerne mener, at årsagen til den lavere kræftdødelighed skyldes at mineralet er involveret i biokemiske reaktioner, der kan påvirke kræftcelleudvikling, -differentiering og -apoptose (celledød).
"Det viste sig også at spille en central rolle for den genetiske stabilitet og DNA-syntese, og kosttilskud med magnesium viste sig at reducere forekomsten af kræft, måske ved at hæmme c-myc oncogen aktivitet i kræftceller. Indtagelse af magnesium blev også rapporteret at reducere insulinresistens og risikoen for diabetes 2, der er en potentiel risikofaktor for kræft," tilføjer forskerne.