
Pas på jernet, hvis du har natarbejde
Har du nat- eller skifteholdsarbejde skal du undgå at spise alt for meget jernholdig mad på jobbet, hvis du vil undgå sygdomme som diabetes og kræft.
Jern viser sig nemlig at forstyrre døgnrytmen i leveren, der dermed kommer ud af takt med andre organers døgnrytme, hvilket kan medføre forstyrrelser af søvn- og spisevaner.
Forskere mener at forstyrrelser i døgnrytmen er årsagen til, at skifteholdsarbejdere har en højere risiko for diabetes 2, fedme og kræft. Kroppens primære døgnrytme er hjernens, som regulerer søvn- og madbehov. Men andre organer har også deres egen døgnrytme - som for eksempel leveren, der regulerer blodsukkerniveauet.
Hvert af kroppens døgnrytmer har sit eget tidsskema for at udføre sine nødvendige funktioner. Hjernens døgnrytme er for eksempel styret af lys og får folk til at vågne om morgenen og sove, når det er mørkt. Ideelt set er alle kroppens døgnrytmer indrettet så de passer til hinanden og opfylder deres rolle bedst. Men som de fleste skifteholdsarbejdere ved, kan ens døgnrytme komme ud på et skråplan og forstyrre søvn- og spisevaner.
En ny undersøgelse fra University of Utah viser, at jern i kosten har en vigtig rolle for leverens døgnrytme.
Hovedparten af det jern, kroppen optager, kommer fra kornprodukter, mens kød står for en femtedel og grøntsager for en femtedel.
Talrige undersøgelser har fundet, at skifteholdsarbejdere har højere risiko for fedme, diabetes og andre stofskiftesygdomme. Risikoen for hjertekar-sygdomme, slagtilfælde og kræft er også højere blandt disse arbejdere. I 2007 er klærede et underudvalg under World Health Organization (WHO), at skifteholdsarbejde sandsynligvis er kræftfremkaldende.
Leverens døgnrytme er indstillet på fødeindtagelse. Når folk sover hjælper dens døgnrytme med til at sikre et konstant blodsukkerniveau, men lige før vi vågner får døgnrytmen blodsukkeret til at stige. Når leverens døgnrytme så ikke er synkroniseret med hjernens døgnrytme, kan det medvirke til at forårsage stofskiftesygdomme, mener dr. Donald A. McClain, der er professor i medicin (endokrinologi) og biokemi samt hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort online i tidsskriftet Diabetes.
Sammen med Judith A. Simcox, der er postdoc. i biokemi, har han forsøgt at identificere ydre påvirkninger af leverens døgnrytme. De fodrede derfor mus med jernholdig mad og observerede, at jern øger den cellulære koncentration af hæm, der er en oxygenbærende jernforbindelse, som findes i hæmoglobin.
Abnormt blodsukker
De fandt, at når hæm binder sig til et døgnrytme-protein - som Simcox sammenligner med et tandhjul i et mekanisk ur - stiger proteinets aktivitet og medfører, at leveren kan regulere optimalt blodsukkerniveauet.
Øget aktivitet af døgnrytmens proteiner er sundt, når det sker i leverens naturlige døgnrytme, men hvis den øgede aktivitet sker på et tidspunkt, der er ude af trit med døgnrytmen kan det resultere i abnorme blodsukkerniveauer.
"Når en skifteholdsarbejder spiser mad med et højt jernindhold om natten kan det forværre den manglende synkronisering mellem døgnrytme i leveren og døgnrytmen i hjernen," siger McClain.
"Ved at udjævne døgnrytmens variation af stofskiftet, kan et højt jernindhold i væv også forstyrre det normale udsving mellem dag til nat, som er forbundet med et sundt stofskifte."
Det er nødvendigt med mere forskning for at finde ud af hvilken betydning deres undersøgelse har for de kostråd, som især skifteholdsarbejdere bør efterleve.
Forskerne gør desuden opmærksom på, at for lidt jern også er usundt. I sidste ende håber de, at deres studier kan medvirke til at gøre definitionen af et sundt jernindhold i maden mere præcis.