Skip to main content
logo for klog kost

10 madvarer der mister smag i køleskabet

Køleskabet er efterhånden blevet så synonymt med friske varer og holdbarhed, at vi lægger alle madvarer på køl selv om det faktisk ikke er nødvendigt eller ligefrem forringer smag og konsistens.

{snippet start}

Mange af os lever alene og køber stort ind for at spare penge, men det risikerer at gå ud over madoplevelsen, fordi vi er nødt til at opbevare overskydende madvarer i længere tid.

Men mange grøntsager og frugter, der jo ofte er vokset i et varmt klima, bevarer bedst smagen, hvis de opbevares ved rumtemperatur.

Her er ti madvarer, der smager bedst, hvis de ikke oplever indersiden i et køleskab.

Tomater

Man kan godt være i tvivl om tomater mister smag ved at ligge i køleskabet for nogle gange synes de i forvejen ikke at smage af noget, men især umodnede tomater har ikke godt af at komme på køl fordi det bremser modningsprocessen. Og det er modningen, der giver smag.

Ifølge forfatteren og madbloggeren Harold McGee, der har skrevet bogen On Food and Cooking om tips og tricks til behandling af fødevarer nedbryder den kolde temperatur membranerne på tomaterne indervægge og gør dem melede.

Basilikum

Basilikum visner hurtigere i køleskabet og det vil også absorbere alle de andre fødevarers dufte. Det er bedre at opbevare dem i en kop frisk vand, ligesom afskårne blomster. Hvis du gerne vil opbevare dem i rigtig lang tid, så sørg for at blanchere dem før du fryser dem ned for at bevare smagen.

Kartofler

Opbevarer du kartofler i et køleskab får det stivelsen til hurtigere at omdannes til sukker, så du står med en sød, grynet kartoffel. Gem dem hellere i en papirspose i et køligt, mørkt rum. Papirsposer er bedre end plast, fordi de er mere luftige og sikrer at kartoflen ikke rådner så hurtigt.

Løg

Hvis du sætter løg i køleskabet, vil fugten i sidste ende gøre dem bløde og mugne. Opbevar dem på et køligt, tørt sted. Forårsløg og purløg overlever længere i køleskab på grund af deres højere vandindhold. Sørg i øvrigt for at holde dine løg adskilt fra dine kartofler; når de opbevares samme sted forringes de begge hurtigere.

Avocado

Avocado skal jo gerne modnes og det sker ikke i køleskabet, men hvis du allerede har en moden avocado, du gerne vil gemme, så benyt endelig køleskabet. Hvis du gerne vil have avocadoen til at modne hurtigere så placer den sammen med æbler, der udsender ethylen, som nedbryder celler i andre frugter, så de modnes. Det samme gør faktisk også avocadoer, så du kan øge modningen ved at placere avocadoer i en pose, hvor ethylenen påvirker dem selv.

{snippet pagead}

Flere fødevarer på næste side