Søg på Klog Kost

Choktal: Så lidt alkohol må du i virkeligheden drikke

Ja, det er faktisk mere end rigeligt til en hel dag. I hvert fald ifølge en ny engelsk undersøgelse.Hvis du tror at du har et sundt alkoholforbrug, så kan du godt tro om igen. I hvert fald hvis du nærmer dig sundhedsstyrelsens alkoholgrænser.

En ny engelsk undersøgelse, der har set på fordele og ulemper ved at drikke alkohol i forhold til en masse forskellige sygdomme og andre helbredseffekter, sætter helt nye og chokerende standarder for alkoholforbruget.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen en sund max-grænse på syv genstande ugentligt for kvinder og 14 for mænd, men ifølge den engelske undersøgelse, er selv det forbrug langt over grænsen, hvis man vil undgå alkoholrelaterede dødsfald.

Max en halv flaske vin - om ugen

Ifølge de engelske forskere fra Oxford University, der har offentliggjort deres artikel i tidsskriftet British Medical Journal, er det tilrådelige daglige forbrug en tredjedel af en dansk genstand.

Altså at man ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger som kvinde maksimalt bør drikke to en halv genstande om ugen og som mand højest fem genstande.

Det svarer henholdvis til højest en halv og en hel flaske vin om ugen. Ja, faktisk mindre, da der oftest er seks-syv genstande i en flaske vin.

Sådan beregnes en genstand:

Regnestykket for en genstand er meget simpelt: Du ganger antal centiliter med alkoholprocenten og dividerer resultatet med 150.

En flaske vin indeholder 75 cl og har f.eks. en alkoholprocent på 12%. Ganget sammen giver det 900, som divideres med 150. Resultat: 6 genstande.

Forskerne satte sig for at finde den optimale daglige mængde alkohol, der ville medføre færrest dødsfald i England fra en lang række sygdomme, der er forbundet med at drikke.

Tidligere undersøgelser har ofte kigget på de forskellige virkninger af alkohol på hjertesygdomme, leversygdomme eller kræft isoleret.

Flere sygdomme taget med

- Selv om der er god dokumentation for, at moderat alkoholforbrug beskytter mod hjertesygdomme, når risici for alle de kroniske sygdomme vejes op mod hinanden, er det optimale forbrug meget lavere end mange mennesker tror, siger ledende forfatter Dr. Melanie Nichols fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Oxford University.

Forskerne brugte en matematisk model til at vurdere, hvilken indvirkning et ændret gennemsnitligt alkoholforbrug ville have for dødsfald fra 11 sygdomme, som vides at være i det mindste delvist knyttet til alkohol.

Det omfattede bl.a. hjertesygdom, slagtilfælde, højt blodtryk, diabetes, skrumpelever, epilepsi, og fem forskellige typer kræft.

Over 170.000 mennesker i England døde af disse 11 sygdomme i 2006 - det skyldtes dog ikke alene alkohol.

Hjertefordele opvejet af ekstra kræftdødsfald

De beregnede at en max-grænse på 0,35 genstand om dagen ville forhindre omkring 4,579 for tidlige dødsfald, eller omkring 3% af alle dødsfald fra de 11 sygdomstilstande.

Antallet af dødsfald fra hjertesygdomme vil ganske vist stige med 843, men det ville blive mere end opvejet af omkring 2.600 færre kræftdødsfald og næsten 3.000 færre skrumpelever dødsfald.

- Moderer dit alkoholforbrug generelt, og undgå at drikke meget samtidig, er nogle af de ting - sammen med en sund kost og regelmæssig fysisk aktivitet - du kan gøre for at mindske din risiko for at dø tidligt af kroniske sygdomme, siger Dr. Nichols.

- Vi forsøger ikke at fortælle folk, hvad de skal gøre, vi giver dem bare den bedst afbalancerede information om de forskellige sundhedsmæssige virkninger af alkoholforbrug, så de kan træffe en informeret beslutning om, hvor meget de bør drikke.

- Folk, der berettiger deres drikkeri med tanken om, at det er godt for hjertesygdom bør også overveje, hvordan alkohol øger deres risiko for andre kroniske sygdomme. Et par øl eller et par glas vin om dagen er udtryk for ikke en sund indstilling.