Skip to main content
logo for klog kost

Børn bliver sundere af selv at lave maden

{module Google Artikel Billedtop}

Har børnene selv medvirket til at lave mad - og især sund mad - bliver de mere bevidste om at spise sundt.- Moaar, hvornår er der mad. Lyder det sådan i dit hjem, så skal du ikke forvente at dine børn vil elske dine grøntsager.

En canadisk undersøgelse viser nemlig at børn, der inddrages i madlavningen, har meget nemmere ved at nyde frugt og grønt.

- Børn, der kan lide frugt og grønt, er meget mere tilbøjelige til at spise dem oftere og har bedre kostvaner, siger Dr. Yen Li Chu, fra School of Public Health.

Hver tredje hjalp til hver dag

- Vore data viser, at det kan være en effektiv strategi at involvere børnene i tilberedning af måltider for skoler og forældre, hvis de vil sikre at børnene bliver sunde.

Undersøgelsen omfattede 5. klasses elever på 151 skoler i hele Alberta-provinsen, hvor næsten en tredjedel af børnene oplyste at de hjalp med at lave mad dagligt, en anden tredjedel oplyste, at de hjalp en til tre gange om ugen. En fjerdedel af børnene hjalp en gang om måneden, og 12,4 procent hjalp aldrig til.

Generelt foretrak børnene frugt frem for grøntsager, men børn, der hjalp med til madlavningen, viste ikke bare en større præference for både frugt og grønt, men 10 procent flere var glade for grøntsager.

Dataene viste også, at børn, der deltog i madlavningen var mere overbevist om vigtigheden af at vælge sundere fødevarer.

Vigtigt for både fysik og psyke

Paul Veugelers, der var medforfatter på artiklen, pointerer at børn, der spiser sundere, styrker deres knogler og muskler udvikling, læring og selvværd.

{module Google Artikel Links Fladest}

 

- God mad er vigtigt for os, det forhindrer fedme - Og vigtigere end det, det holder kronisk sygdom væk, siger Veugelers.

- Det overordnede mål for vores arbejde er at sænke byrden af kroniske sygdomme for vores samfund. En sund kost er helt afgørende.

- Resultaterne understreger værdien af at få børnene interesseret i madlavning i hjemmet, men det er også vigtigt at få skolerne med, siger Chu.

Selvom undersøgelsen har taget udgangspunkt i 5. klasse elever, er erfaringerne, også relevante for ældre elever, tilføjer Veugelers.

- For mange unge, kan det være første gang i deres liv, at de er ansvarlige for deres egen kost, når de flytter hjemmefra, siger han.