Søg på Klog Kost

Laver kæmpe database over urters helbredende effekter

Kinesiske forskere forsøger nu at klassificere naturlægemidler efter deres helbredende stoffer.
 

Danske og andre læger i den vestlige verden er næsten totalt utilbøjelige til at inddrage kinesisk medicin i deres behandling.

Urter og andre planter har traditionelt en stor rolle i kinesisk medicin, men betragtes i den vestlige verden nærmest som woodoo.

Det forsøger et nyt kinesisk projekt nu at gøre op med.

Et hold af forskere fra The Hong Kong Polytechnic University forsøger at fastsætte en ny tilgang til udvikling af lægemidler med inddragelse af kemi, bioteknologi, matematik, computerkraft og 5000 år gamle praksiser i kinesisk medicin.

Den banebrydende ordning for naturlægemidler og test kaldet kvantitativ-mønster-aktivitets-relationer ("QPAR") kontrollerer kvalitet og sundhedsmæssige fordele ved de traditionelle urter.

Mens vestlig farmakologi fokuserer på rene kemiske forbindelser som f.eks C-vitamin, studerer de kinesiske forskere den samlede virkning af planternes forbindelser, som gør dem unikke.

"Kromatografiske fingeraftryk (hvor man identificerer de forskellige ingredienser i planten) blev brugt til at fastslå ægtheden af en lægeplante," siger Professor Chau Foo Tim fra Institut for Anvendt biologi og Kemiteknik, der har startet arbejdet sammen med Dr. Daniel Sze fra Institut for Medicinsk Teknologivurdering og Informatik.

"Vores forskerteam har yderligere udnyttet de menge data til at udarbejde en præsentation af de aktive ingredienser og bioaktiviteter, der gør det muligt for forskere at finde enhver helbredende kraft baseret på blandinger af forbindelser."   For yderligere at bygge bro mellem kinesisk og vestlig medicin, har Prof. Chau og Dr. Sze arbejdet på en helt ny lægemiddelklassificering og karakterskala for at etablere en videnskabelig sammenhæng mellem traditionelle urter og forskellige sygdomme.

Videnskabeligt grundlag

Denne nye QPAR standard skaber for første gang links mellem medicinske egenskaber celler, gener og proteiner, der udløser eller bidrager til en sygdom.

For eksempel kunne den magiske svamp Ganoderma undersøges for evnen til at forbedre immunitet ved at stimulere dendritiske celler og derfor skabe cellemedierede immunresponser i vores krop.  

"Dette er en innovativ ramme, der forøger effekten af traditionelle urter på menneskers sundhed og almindelige sygdomme på et solidt videnskabeligt grundlag.

QPAR kan bruges til at kontrollere, hvor godt Ganoderma kan øge immunitet og give en vurdering," siger dr Sze.  

Forskningen er stadig på et tidligt stadium, men hvis det lykkes, vil forskerne kun være nødt til at lave laboratorieprøver og bruge computere til at bygge databaser, som kan give en præcis ide om de aktive ingredienser, effekt og toksicitet ved indledende undersøgelser af urter i fremtiden.  

Et andet gennembrud er, at QPAR bruger matematiske metoder til at lave forudsigelser og de avancerede algoritmer opstået af den 5000-år gamle kinesiske medicin, der er baseret på balancen mellem positive (yang) og negative (yin) energier i kroppen.

"Vi mener at vi ved at mixe den kinesiske forståelse af sygdomme sammen med vestlig medicin ville kunne udnytte det fulde potentiale af kinesiske urter med større succes," siger dr Sze.  

Basis for større handel 

"Sundhedsfordele ved naturlægemidler er almindeligt kendt, men endnu ikke bevist. Folk ønsker ikke at spilde penge eller gamble på udokumenterede behandlinger og samtidig gå glip af chancen for at blive helbredt med konventionel medicin. Nye metoder er nødvendige for at skabe gennemsigtighed og troværdighed for urtemedicin," siger Dr. Albert B. Wong, der har var medlem af Hongkongs regerings Panel om fremme, afprøvning og attestering af kinesisk medicinhandel.  

Han mener at denne nyskabelse vil udvikle handlen med plantestoffer.

"Urter kan dyrkes, håndplukkes eller høstes. Kvaliteten af aktive ingredienser og medicinske effekter varierer afhængig af regionen, højdeforhold, dyrkningsteknikker og forarbejdningsmetoder. QPAR giver en videnskabelig måde til hurtigt at kontrollere aktive ingredienser fra forskellige kilder - og dermed gøre urtehandel mere retfærdig og gennemsigtig.

Medicinalvirksomheder vil bedre kunne kontrollere priserne og kvaliteten af rå urter og også håndhæve standardisering og konsistens på tværs af produkter. Fra forbrugernes synspunkt, er det værd at bruge penge på produkter, som kan give præcis hvad de lover at kunne hjælpe på eller helbrede."