Skip to main content
logo for klog kost

Rød chili forlænger dit liv

Kan du lide stærk mad, så har du en større chance for at undgå, at dø af et hjerteanfald eller slagtilfælde.

{snippet start}

Det viser et stort studie fra Larner College of Medicine ved University of Vermont, hvor forskere fandt, at forbruget af varme rød chili peber er forbundet med en reduktion på 13 procent i den samlede dødelighed.

Peberfrugter og andre stærke krydderier er i århundreder blevet anset for at være gavnlige i behandlingen af ​​sygdomme, men kun en anden undersøgelse - foretaget i Kina og udgivet i 2015 - har tidligere undersøgt sammenhængen mellem indtag af chili peber og risikoen for tidlig død. Den nye undersøgelse fra Vermont, der er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE bekræfter den tidligere undersøgelses resultater.

Undersøgelsen er baseret på den nationale helbreds- og ernæringsndersøgelse NHANES, der har indsamlet oplysninger fra mere end 16.000 amerikanere, som er blevet fulgt i op til 23 år. Forskerne undersøgte alle dødsfald i løbet af undersøgelsesperioden.

Resultaterne viser at folk, der spiser stærke, røde chilipebre ikke lever sundere end de fleste, ja måske ligefrem lever usundt. Alligevel har de en markant mindre risiko for at dø af hjerteanfald og slagtilfælde.

Forskerne fandt, at deltagere, der spiste stærke røde chilipebre havde tendens til at ryge cigaretter, drikke alkohol og spise flere grøntsager og kød. De havde et lavere niveau af det gode HDL-kolesterol. Det var typisk yngre mænd af mexicansk herkomst med lavere indkomst og lav uddannelse "i forhold til deltagere, der ikke spiste røde chilipebre.

"Selvom den mekanisme, hvormed peber kan forsinke dødelighed er langt fra klar, kan TRP-kanaler, som er de primære receptorer for stærke stoffer som capsaicin (den vigtigste komponent i chilipeber), til dels være ansvarlig for den lavere dødelighed," siger undersøgelsens forfattere.

Capsaicin menes at spille en rolle for cellulære og molekylære mekanismer, der forhindrer fedme og modererer blodgennemstrømningen, og capsaicin menes også at besidde antimikrobielle egenskaber, som "indirekte kan påvirker værten ved at ændre tarmens mikrobiota."

 

"Vores undersøgelse understreger tidligere resultater og viser at chilipeber og stærk mad bør være del af kostrådene og sætte gang i yderligere forskning i form af kliniske forsøg," siger forskerne.