Søg på Klog Kost

Pizza kan måske redde dig fra prostatakræft

Oregano har i forsøg vist sig som effektiv mod kræftceller i prostataen.Oregano, der næsten er fast ingrediens på enhver pizza, har vist sig at kunne få kræftceller til at begå selvmord.

Ny forskning tyder på at oregano kan have potentiale til at hjælpe med at helbrede prostatakræft, der er den mest udbredte form for kræft hos - især ældre - mænd.

Prostatakræft medfører hvert år ca 4.250 nye tilfælde, men overlevelseschancen er relativ god. 76 procent oveerlever fem år og de fleste patienter dør ikke af prostatakræft, men med sygdommen.

Aktuelle behandlingsmuligheder for patienter omfatter kirurgi, stråleterapi, hormonterapi, kemoterapi og immunterapi. Desværre er disse forbundet med betydelige komplikationer og alvorlige bivirkninger.

Dr. Supriya Bavadekar, ph.d., RPH, assisterende professor i farmakologi ved Lius Arnold & Marie Schwartz College of Pharmacy And Health Sciences, tester i øjeblikket carvacrol, en bestanddel af oregano, på prostata cancer celler.

Cellemord

Resultaterne af hendes undersøgelser viser, at forbindelsen fremkalder apoptose i disse celler. Apoptose er programmeret celledød, eller simpelthen "celle selvmord," forklarer Dr. Bavadekar, der i øjeblikket forsøger at bestemme de signalveje, stoffet anvender for at skabe kræftcelle selvmord.

- Vi ved, at oregano besidder anti-bakterielle samt anti-inflammatoriske egenskaber, men dets virkninger på kræftceller ophøjer virkelig krydderiet til et super-krydderi på linie med gurkemeje, siger Dr. Bavadekar.

Selvom undersøgelsen er på sit indledende stadium, mener hun, at de oprindelige data indikerer et stort potentiale for carvacrol som et anti-cancer middel.

- En væsentlig fordel er, at oregano er almindeligt anvendt i fødevarer og generelt er anerkendt som sikker. Nogle forskere har tidligere påvist, at pizza-spisning kan reducere risikoen for kræft. Denne effekt er primært tilskrevet lycopen, et stof der findes i tomatsovs, men vi føler nu, at også oregano kan spille en rolle," siger Dr. Bavadekar.

- Hvis undersøgelsen fortsætter med at give positive resultater, kan dette super-krydderi vise sig at blive en meget lovende behandling for patienter med prostatakræft.