Skip to main content
logo for klog kost

Broccolispirer kan hjælpe mod fedme

Broccolispirer har et særligt højt indehold af stoffet sulforafan, der udover at kunne reducere risikoen for kræft også kan sætte gang i forbrændingen.

{snippet start}

Dt antyder en ny undersøgelse fra Kanazawa universitet i Japan, hvor forskere har testet sulforafan på mus, der fik en fedtrig kost og sammenlignet med mus, der fik en fedtrig kost uden sulforafan.

Sulforafan har vist sig at kunne forebygge kræft ved at aktivere en transskriptionsfaktor, Nrf2, der er et protein, som regulerer oxidationsbalancen og øger kroppens antioxiderende kapacitet samt afgiftning af kemiske forbindelser, der findes i kroppen. 

Oxidation, som populært sagt kan sammenlignes med at celler bliver ramt af rust, øges blandt andet ved at vi bliver fede, og forskerne ønskede at finde ud af hvordan sulforafan kunne påvirke fedme og den medfølgende oxidation.

Resultaterne viste, at sulforafan medførte en 15 procent lavere vægtøgning i forhold til musene, der ikke fik sulforafan samtidig med at sulforafan medførte en 20 procent reduktion af fedt omkring organerne og mindre øgning af fedt i leveren og deres blodsukker.

Yderligere forskning viste desuden at:

1) Sulforafan øger niveauet af proteinet UCP-1, der findes i fedtcellers mitokondrier og spiller en rolle for omdannelsen af energi til varme, det vil sige  fedtforbrænding. 

2) Sulforafan øger at almindeligt fedt omdannes til beige fedtvæv, der har samme funktion som brunt fedt, som øger energiforbrug og fedtforbrænding.

3) Sulforafan nedsætter den relative forekomst af bakteriefamilien Desulfobivrionaceae i tarmen, der overproducerer lipopolysaccharid (LPS), kendt som endotoksin. Det er kendt for at blive absorberet af tarmen og medføre betændelse i kroppen.

Ud fra disse resultater mener forskerne at kunne konstatere, at sulforafan kan reducere risikoen for overvægt ved at konvertere adipocyter til beige fedt og forbedre bakteriekulturen i tarmen, der er blevet forringet som følge af fedm.

Da mus, der genetisk havde fået fjernet Nrf2 og fik sulforafan, ikke tog mindre på i vægt end de andre mus, så mener forskerne at ​​Nrf2 nu klart har vist sig som årsagen til at sulforafan hjælper mod fedme.

Undersøgelsens resultater, der er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes, forventes at kunne bidrage til en reduktion af risikoen for betændelse i leveren eller fedtvævet samt en mindre risiko for insulinresistens og livsstilssygdomme.