Søg på Klog KostKunstigt sødet cola øger risikoen for slagtilfælde og demens

Cola light og andre drikke med kunstige sødemidler kan tredoble risikoen for slagtilfælde og demens.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Boston University School of Medicine, hvor forskere har sammenlignet deltageres drikkevaner med deres risiko for neurologiske problemer.

Forskerne målte over 4.000 deltageres drikkevaner tre gange over en periode på syv år og fulgte dem i 10 år for at finde tegn på slagtilfælde hos 2.888 personer over 45 år (gennemsnitsalder på 62 år) og tegn på demens hos 1.484 deltagere over 60 år (gennemsnitsalder på 69 år). 

Her fandt de overraskende ingen sammenhæng mellem sukkerholdigt drikkeindtag og slagtilfælde eller demens. Men de fandt ud af, at folk, der drak mindst en kunstigt sødet sodavand om dagen, næsten tre gange så ofte var ramt af slagtilfælde og demens.

Selv om forskerne tog højde for alder, rygning, diæt og andre faktorer kunne de dog ikke helt tage højde og kontrollere for allerede eksisterende diabetes, som måske har udviklet sig i løbet af undersøgelsen og er en kendt risikofaktor for demens.

Diabetikere drikker i gennemsnit mere kunstigt sødet sodavand som en måde at begrænse deres sukkerforbrug, og noget af sammenhængen mellem light sodavand og demens kan skyldes diabetes samt andre vaskulære risikofaktorer. Sådanne allerede eksisterende forhold kan imidlertid ikke helt forklare de nye resultater, mener forskerne.

Ialt blev 97 deltagere ramt af slagtilfælde - heraf 82 af et iskæmisk slagtilfælde (blodprop i hjernen) - og 81 deltagere blev ramt af demens, hvoraf 63 skyldtes Alzheimers.

I forhold til de deltagere, der ikke drak kunstigt sødede sodavand, var risikoen for en blodprop i hjernen eller demens tre gange højere hos deltagere, der drak mindst en kunstigt sødet sodavand dagligt.

Den samme risiko fandtes ikke hos de deltagere, der drak almindeligt sødet sodavand.

"Det var lidt overraskende, at light sodavand førte til disse resultater," siger Matthew Pase fra neurologisk institut på Boston University. Han har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Stroke.

Han bemærker, at tidligere undersøgelser har forbundet light sodavand med risikoen for slagtilfælde, men ikke med demens. Han tilføjer, at undersøgelseen ikke skelner mellem typer af kunstige sødestoffer og ikke tog hensyn til andre mulige kilder til kunstige sødestoffer. Han siger, at forskere har fremlagt forskellige hypoteser om, hvordan kunstige sødestoffer kan medføre skade, fra at omdanne tarmbakterier til at ændre hjernens opfattelse af "sød", men "vi har brug for flere undersøgelser for at finde ud af de underliggende mekanismer."