Skip to main content
logo for klog kost

Kunstige sødemidler risikerer at øge fedtophobningen

Kraftigt overvægtige bør måske holde sig fra kunstige sødemidler da de især hos dem ser ud til at medvirke til ophobning af kropsfedt.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra George Washington University i Washington, DC, hvor forskere på en konference for endokrinologer, ENDO 2017, i Florida, præsenterede resultater, som viser at stamceller påvirkes af det meget stærke kunstige sødemiddel sukralose.

Stamceller er originale celler, der kan ændre sig til fedt-, muskel-, brusk- eller knogleceller.

Forskerne brugte stamceller fra humant fedtvæv, som de anbragte i petriskåle i 12 dage med en koncentration af sukralose på 0,2 millimolær, der svarer til den mængde, som findes i blodet hos personer, der drikker fire kunstigt sødede dåsesodavand dagligt.

"Der er stadig flere videnskabelige beviser for, at disse sødemidler medvirker til stofskifteproblemer," siger dr. Sabyasachi Sen, der er lektor i medicin og endokrinologi og undersøgelsens chefforsker.

Forskerne observerede, at gener, der er markører for fedtproduktion og inflammation, udviste øget aktivitet. Der var også en forøget akkumulering af små fedtdråber i cellerne, især ved en større dosis på 1 millimolær.

Ud fra dette resultat udførte de derefter et separat eksperiment, hvor de analyserede biopsiprøver af abdominalt mavefedt fra otte personer, der sagde, at de indtog kaloriefattige sødestoffer (hovedsagelig sukralose og mindre mængder aspartam og/eller acesulfam kalium). Fire af disse personer havde en sund vægt, og fire var fede.

Forskerne så tegn på øget glukose (sukker) transport ind i celler og overaktivitet af kendte fedt-producerende gener.

Derudover bemærkede de, at de søde smagsreceptorer i fedtvævet hos personer, der indtog kunstige sødemidler, var op til 2,5 gange mere aktive end hos personer, der ikke har indtaget kunstige sødestoffer i større omfang. Overaktivitet af søde smagsreceptorer i det abdominale mavefedt kan spille en rolle for at glukose kan trænge ind i celler, hvorfra kroppen optager det i blodbanen, mener Sen.

Alle disse resultater er tegn på metabolisk dysregulering, hvor de cellulære mekanismer skifter til at producere mere fedt, forklarer han.

Det bekymrende er at disse virkninger var mest tydelige hos de overvægtige personer, der indtog kunstige sødemidler i forhold til personerne med normal vægt. 

Den øgede optagelse af glukose i cellerne er især bekymrende for forbrugere med diabetes og prædiabetes, der allerede har mere sukker i blodet, pointerer Sen.

Flere undersøgelser med et større antal mennesker med diabetes og fedme er dog nødvendige for at bekræfte disse resultater, understreger han.

"Men udfra vores undersøgelse tror vi på, at kunstige sødestoffer fremmer yderligere fedtdannelse ved at tillade mere glukose at komme ind i cellerne, og fremmer betændelse, som kan være mere skadelig hos overvægtige personer," konkluderer Sen.