Skip to main content
logo for klog kost

Nogle typer sukker er værre for helbredet

Forskellige typer sukker har forskellig betydning for din risiko for kronisk sygdom.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra universitetet i Barcelona, hvor forskere har fodret rotter med hhv. glukose og fruktose i en periode på otte uger, hvilket i mneneskeliv ville svare til seks år.

Hunrotter fik en flydende opløsning af enten glukose (en form for sukker, der findes naturligt i kroppen efter nedbrydning af kulhydrater) eller fruktose (sukker, der findes i frugt og frugtsaft) som tilskud til deres normale diæt af fast føde.

Rotterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe af rotter, der kun fik almindeligt drikkevand i tillæg til deres amindelige føde.

Efter de otte uger konstaterede forskerne, at selv om begge sukker-grupperne indtog flere kalorier end kontrolgruppen, var den samlede kalorieindtagelse i glukose-gruppen højere end hos de rotter, der fik fruktose. 

{module also mavefedt}

Men det mest overraskende var, at "på trods af denne forskel, var det kun fruktose, der medførte en betydelig stigning i den endelige kropsvægt," skriver forskerne.

Ud over at have taget mere på havde fruktose-gruppen også flere markører for vaskulær sygdom og leverskader end glukose-gruppen. Det indebar høje niveauer af triglycerider, forøget levervægt, nedsat fedtforbrænding i leveren (en faktor, der kan bidrage til fedtlever) og nedsat afslapning af aorta, hvilket kan påvirke blodtrykket.

{module also sukker}

Disse resultater tyder på, at en stigning i mængden af ​​kalorier på grund af sødemidler ikke er den eneste faktor, der har betydning for helbredet. Typen af ​​sukker kan også spille en rolle for risikoen for at få hjertesygdomme, diabetes og andre kroniske sygdomme, konstaterer forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggort i tiddskriftet American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.