Skip to main content
logo for klog kost
Skær ned på dine børns sukkerforbrug og de vil undgå en række helbredsproblemer, som risikerer at følge dem resten af livet.

Så meget sundere bliver børn uden sukker

På kun ti dage forbedres børns helbred så markant, at det kan måles, at de får mindre sukker.

{snippet start}

Det viser forsøg fra University of California i San Francisco, hvor forskere reducerede mængden af sukker hos børn, der skulle fortsætte med at spise den samme mængde kalorier og ikke skulle tabe sig. 

"Denne undersøgelse beviser endegyldigt, at sukker ikke er skadeligt på grund af kalorierne eller pga. fedme, men at sukker er skadeligt for stofskiftet, fordi det er sukker," siger hovedforfatter dr. Robert Lustig, der er pædiatrisk endokrinolog på UCSF Benioff Børnehospital San Francisco. 

"Dette forsøg er en solid indikation om, at sukker medvirker til metabolisk syndrom, og er den stærkeste bevis til dato, at de negative virkninger af sukker ikke skykdes kalorier eller fedme."

Metabolisk syndrom er ikke en sygdom, men en betegnele for en række stoskifterelaterede helbredsproblemer som forhøjet blodtryk, højt blodsukkerniveau, for meget mavefedt og højt kolesteroltal, der opstår sammen og øger risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes. Andre sygdomme forbundet med metabolisk syndrom som ikke-alkoholisk fedtlever og diabetes 2 forekommer efterhånden også hos børn.

43 børn og unge fra 9-18 år, som var overvægtige og havde mindst én anden kronisk stofskiftesygdom som f.eks. forhøjet blodtryk, høje triglyceridniveauer eller en markør for fedtlever fik i ni dage mad og drikkevarer, der erstattede sukker med stivelse, så de indtog samme mængde fedt, proteiner og kulhydrater samt kalorier som tidligere. 

{module also fruktose}

Menuen begrænsede tilsat sukker, men erstattede den ved at tilføje andre kulhydrater såsom bagels, korn og pasta så børnene stadig fik det samme antal kalorier fra kulhydrater som før, men det samlede indtag af sukker blev reduceret fra 28 til 10 procent og fruktose fra 12 til 4 procent af det samlede antal kalorier. Børnene kunne også spise kalkun-hotdogs, chips, og pizza fra de lokale supermarkeder, i stedet for morgenmad med højt sukkerindhold, kager eller sødet yoghurt.

Afgørende hvor kalorierne kommer fra

Børn fik en vægt og blev bedt om at veje sig hver dag, ikke for at de skulle tabe sig, men for at holde vægten. Hvis de tabte sig, skulle de spise mere. I alt tabte børnene sig dog gennemsnitligt en procent i løbet af 10 dage.

"Da vi fjernede sukkeret, begyndte børnene at reagere på deres mæthedssignaler," siger Jean-Marc Schwarz, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Obesity. 

"De fortalte os, at de følte, at de fik meget mere mad, selvom de spiste samme antal kalorier som før, bare med betydeligt mindre sukker. Nogle syntes, at vi overvældede dem med mad."

{module also sukker}

Efter kun ni dage på den sukkerfattige diæt var næsten alle aspekter af deltagernes metaboliske helbred forbedret uden ændringer i deres vægt.

Diastoliske blodtryk faldt med 5 mm, triglycerider med 33 point, det dårlige LDL-kolesterol med 10 point og leverfunktionen var også forbedret. Det fastende blodsukker faldt med 5 point og insulinniveauet blev reduceret ned med en tredjedel.

"Denne undersøgelse viser, at en kalorie ikke er en kalorie. Hvad kalorierne kommer fra afgør hvor i kroppen de sætter sig. Sukkerkalorier er det værste, fordi de omsættes til fedt i leveren, medfører insulinresistens, der øger risikoen for diabetes, hjerte og leversygdomme."