Derfor kan yoghurt hjælpe til at reducere risikoen for brystkræft
Yoghurt kan måske være med til at forebygge risikoen for brystkræft ved at sikre en større andel gode tarmbakterier end skadelige baktierier i mikrobiotaen.
En af årsagerne til brystkræft kan nemlig være betændelse, der udløses af skadelige bakterier, mener engelske forskere, som har fremlagt deres ide i tidsskriftet Medical Hypoteses, hvor de skriver, at deres hypotese understøttes af de tilgængelige beviser, som viser, at bakterieinduceret betændelse er knyttet til kræft.
Dr. Rigby sagde: "Vi ved nu, at modermælken ikke er steril, og at amning ændrer brystets mikroflora," siger dr. Rachael Rigby fra Lancaster University's Faculty of Health and Medicine.
"Laktosegærende bakterier findes ofte i mælk og vil sandsynligvis besætte kvindernes brystkanaler under amning og i en ukendt periode efter amning."
Deres hypotese er, at denne laktosegærende bakterie i brystet er beskyttende, fordi undersøgelser viser, at hvert år med amning reducerer risikoen for brystkræft med 4,3 procent.
Samtidig har flere andre undersøgelser vist, at forbruget af yoghurt er forbundet med en reduktion i risikoen for brystkræft, hvilket forskerne antyder kan skyldes at skadelige bakterier bliver fortrængt af gavnlige bakterier.
Yoghurt indeholder gavnlige laktosegærende bakterier, der ofte findes i mælk, svarende til bakterierne, der findes i brysterne hos mødre, der har ammet.
"Der er et enkelt, billigt, potentielt forebyggende middel; det er at kvinder indtager naturlig yoghurt dagligt," siger forskerne.
Der er cirka 10 milliarder bakterieceller i den menneskelige krop, og selvom de fleste er ufarlige, skaber nogle bakterier toksiner, der udløser betændelse i kroppen.
Kronisk betændelse ødelægger de skadelige bakterier, men den skader også kroppen. En af de mest almindelige inflammatoriske tilstande er tandkødssygdomme eller parodontitis, som allerede er knyttet til oral-, spiserørs-, bugspytkirtel-, prostata- og brystkræft.
"De stamceller, der deler sig for at sikre foringen af brystkanalerne, er påvirket af bakterierne, og visse komponenter i mikrobiotaen har i andre organer, såsom tyktarmen og maven, vist sig at øge risikoen for at udvikle kræft.
"Derfor vil et lignende scenario sandsynligvis forekomme i brystet, hvor bakteriekultur påvirker stamcelledelingen og påvirker kræftrisikoen."