Søg på Klog KostEt æg om dagen får børn til at vokse mere

Æg øger børns vækst betydeligt og kan reducere nedsat vækst, der øger risikoen for at børn blive markant mindre end gennemsnittet.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Brown School ved Washington University i St. Louis, hvor forskere har sammenlignet børns vækst med deres indtag af æg over en periode på seks måneder.

I et såkaldt randomiseret, kontrolleret forsøg har forskerne sammenlignet børn, der fik et æg dagligt med børn, der ikke fik æg.

Resultaterne viste efter seks måneder, at børn, der spiste æg dagligt voksede med 47 procent mere end de børn, der ikke spiste æg.

"Æg er nemme at spise, er lette at få fat i og er også en god kilde til næringsstoffer, som er vigtige for vækst og udvikling hos små børn. Æg har potentialet til at bidrage til at reducere manglende vækst," siger Lora Iannotti, hovedforfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics.

Forskernes resultater er baseret på et randomiseret, kontrolleret forsøg i Ecuador i 2015. Børn i alderen 6-9 måneder blev tilfældigt opdelt i to grupper, hvor den ene skulle have ét æg om dagen i 6 måneder, mens den anden gruppe ikke fik æg.

Æg viste sig at øge den standardiserede længde/alder score og vægt/alder score.

Udregninger viste en reduceret forekomst af nedsat vækst med 47 procent og undervægt med 74 procent.

"Vi var overrasket over, hvor effektiv denne metode viste sig at være," siger Iannotti.

"Effektens størrelse var 0,63 i forhold til det globale gennemsnit på 0,39."

"Vores undersøgelse overvågede omhyggeligt allergiske reaktioner på æg, men ingen hændelser blev observeret eller rapporteret af plejepersonale under de ugentlige hjemmebesøg," siger Iannotti, der mener, at undersøgelsen understreger, at æg bør anbefales som mad for børn i ulande.