Skip to main content
logo for klog kost

Ost øger ikke det dårlige kolesterol

Ost øger ikke mængden af det såkaldte dårlige LDL-kolesterol og kan måske ligefrem være slankende.

{snippet start}

Det antyder en irsk undersøgelse fra University College Dublin, hvor forskere har sammenlignet 1.500 deltageres forbrug af ost med deres kolesteroltal og øvrige helbred.

De nuværende retningslinjer advarer om, at fødevarer med et højt indhold af mættet fedt som i ost kan øge din risiko for at udvikle forhøjet kolesterol.

Forhøjet LDL-kolesterol er angiveligt en af ​​de vigtigste risikofaktorer for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Resultaterne af den nye undersøgelse viser dog, at selv om man spiser store mængder ost og dermed større mængder af mættet fedt, fører det ikke til øget LDL-kolesterol i blodet.

Analysen blev gennemført af forskere på Food for Health Irland som hører til på UCD.

Forskerne undersøgte effekten af ​​mejeriprodukter - mælk, ost, yoghurt, fløde og smør - på markører for kropsfedme og helbred hos 1.500 irere mellem 18 og 90 år.

LDL-kolesterol er et stof, der findes i blod, som hjælper kroppen til at fungere sundt. Men når der er for meget LDL-kolesterol i en persons blod risikerer det at klæber til væggene i arterier og blokere blodstrømmen, hvilket potentielt kan føre til hjertesygdomme og hjerteanfald.

En analyse af de enkelte mejeriprodukter fandt, at ost ikke var forbundet med øget LDL-kolesterol eller kropsfedt.

Dette svarer til nyere forskning fra andre lande, der viser, at det mættede fedt fra ost ikke har en negativ indvirkning på kolesterolprofilen på grund af den unikke sammensætning af næringsstoffer.

"Det vi så, var, at de store osteforbrugere havde et signifikant højere indtag af mættet fedt end deltagere, der spiste ost, men alligevel var der ingen forskel i deres LDL-kolesterol," siger dr. Emma Feeney fra UCD School of Agriculture and Food Sciences, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrition and Diabetes.

"Vi er nødt til at se på andet end næringsstofferne i sig selv, men også den sammenhæng vi spiser dem i, og det overordnede kostmønster - hvilke andre fødevarer, vi spiser med dem."

Forskerne fandt også, at højere indtag af mejerivarer var forbundet med lavere BMI, lavere procentdel af kropsfedt, lavere talje størrelse og lavere blodtryk.

Da de undersøgte deltagernes ​​kostvaner, opdagede de, at mennesker, der regelmæssigt indtog fedtfattig mælk og yoghurt havde tendens til at have et højere indtag af kulhydrater. De blev også overraskede over at finde, at deltagere, der spiste fedtfattigt, havde et højere indhold af LDL-kolesterol i blodet.