Søg på Klog Kost

Yoghurt er måske ikke i sig selv gavnligt for helbredet.Yoghurt er måske ikke i sig selv gavnligt for helbredet.

Yoghurt forbedrer ikke livskvaliteten

Yoghurt er måske slet ikke så sund, som nogle undersøgelser i de seneste år har antydet.

 

I årevis har både forskere og kosteksperter været fortalere for at spise yoghurt regelmæssigt selvom sundhedseffekterne aldrig er blevet bevist. Faktisk har kun få studier specifikt undersøgt effekten af ​​yoghurt på helbredet.

Yoghurt har været forbundet med mindre vægtforøgelse, lavere blodtryk og en lavere forekomst af hjertekar-sygdomme.

Ifølge eksperterne, kan en af ​​grundene være, at yoghurt sammen med andre mælkeprodukter er rige på kalcium, der beskytter knoglerne, og som kan bidrage til at bekæmpe knogle-og muskelsygdomme - en af de største ​​årsager til negativ livskvalitet.

Men ifølge en ny undersøgelse af over 4.000 spaniere, er folk, der spiser yoghurt jævnligt, ikke sundere end folk, der ikke spiser yoghurt.

Forskere fra Universidad Autónoma i Madrid har analyseret sammenhængen mellem forbruget af yoghurt og ændringer i fysisk og psykisk helbred i tre og et halvt år blandt 4.445 spanske voksne. Det skete gennem et spørgeskema, hvor deltagerne gav deres livskvalitet karakterer.

"Regelmæssig indtagelse af yoghurt var ikke knyttet til sundhedsrelateret livskvalitet," forklarer hovedforfatter Esther López-García, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

"Sammenlignet med folk, der ikke spiser yoghurt, havde deltagere, der spiste yoghurt ingen signifikante forbedringer i forhold til den fysiske del af deres livskvalitet, og selv om der var en lille forbedring mentalt, var dette ikke statistisk signifikant," tilføjer López-García.

De vigtigste kostråd i Spanien og andre lande støtter forbrug af mejeriprodukter som led i en sund kost.

"Det er formentlig fordi de fleste undersøgelser har fokuseret på effekten (af mælkeprodukter, red.) som helhed, men det ville være interessant at vurdere hver produkttype uafhængigt af hinanden i forhold de forskellige sundhedsindikatorer," påpeger forskeren.

 

Tags: blodtryk, kalcium, yoghurt