Søg på Klog Kost

Fed ost nedsætter risikoen for diabetes 2.Fed ost nedsætter risikoen for diabetes 2.

Fed ost og æg mindsker risikoen for diabetes

Fedtrig yoghurt og ost reducerer risikoen for diabetes 2 med helt op til femtedel.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Lund Universitet i Sverige, hvor forskere til gengæld også konstaterer fedt i rødt kød øger risikoen.

Samtidig viser en ny undersøgelse fra Universitet i det østlige Finland at æg reducerer risikoen for diabetes 2 med hele 37 procent.

Begge universiteters resultater bygger på 20-årige opfølgninger på store befolkningundersøgelser.

Resultaterne fra Lund Universitet er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition og er i tråd med tidligere undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem højt forbrug af mejeriprodukter og en nedsat risiko for diabetes 2.

Den nye undersøgelse viser imidlertid, at det især er mejeriprodukterne med højt fedtindhold, der er forbundet med den nedsatte risiko.

"Dem, der spiste flest mejeriprodukter med et højt fedtindhold havde en 23 procent lavere risiko for at udvikle diabetes 2 end dem, der spiste mindst. Et højt kødforbrug var knyttet til en øget risiko for diabetes 2, uanset mængden af fedt, "siger Ulrika Ericson, der var chef for undersøgelsen.

Forskerne studerede spisevaner hos 27.000 personer mellem 45 og 74 år fra Malmö Kost og Kræft-undersøgelsen i begyndelsen af ​​1990'erne, hvor de oplyste deres spisevaner. Tyve år efter havde over ti procent - 2 860 mennesker - udviklet diabetes 2.

Formålet med undersøgelsen var at klarlægge betydningen af ​​fedt i forhold til risikoen for at udvikle diabetes 2. I stedet for at fokusere på det samlede indtag af mættet fedt, så forskerne på de forskellige kilder til mættet fedt.

Både kød og mejeriprodukter indeholder mættet fedt, men visse mættede fedtsyrer er særligt udbredt i mejeriprodukter. Denne forskel kan være en af ​​grundene til, at de fleste undersøgelser viser, at dem, der spiser kød har større risiko for type 2-diabetes, mens dem, der spiser en masse mælkeprodukter synes at have en lavere risiko.

Forskel på fedt i ost og smør

"Da vi undersøgte forbruget af mættede fedtsyrer, som er lidt mere almindelige i mejeriprodukter end i kød, observerede vi et link med en nedsat risiko for diabetes 2. Men vi har ikke udelukket muligheden for, at andre komponenter i mejeriprodukter kan have bidraget til vores resultater. Vi har taget hensyn til mange kost- og livsstilsfaktorer i vores analyse, såsom gæring, kalcium, D-vitamin og fysisk aktivitet. Der kan dog være andre faktorer, som vi ikke har været stand til at måle. Ligeledes kan forskellige fødevarer komponenter interagerer med hinanden. For eksempel viste en undersøgelse, at mættet fedt i ost øgede kolesterol mindre end mættet fedt i smør," siger Ulrika Ericson fra Lund Universitet.

Den finske undersøgelse fra Universitet i det østlige Finland af ægs betydning for diabetes-risikoen fulgte 2.332 mænd gennem 20 år efter at de i sidste halvdel af 1980erne udfyldte spørgeskemaer om deres spisevaner. 432 af mændene udviklede i løbet af perioden diabetes 2.

Undersøgelsen fandt, at forbruget af æg både var forbundet med en lavere risiko for diabetes 2 og lavere blodsukkerniveauer. Mænd, som spiste cirka fire æg om ugen havde en 37 procent lavere risiko for diabetes 2 end mænd, der kun spiste cirka ét æg om ugen. Denne sammenhæng gjaldt selv efter at forskerne tog forbehold for deltagernes fysiske aktivitet, BMI, rygning og forbrug af frugt og grøntsager. Forbruget af mere end fire æg syntes dog ikke at reducere risikoen yderligere.

Begge forskergrupper mener at deres resultater understreger, at man ikke skal fokusere på enkeltingredienser.

"Vores resultater tyder på, at vi ikke bør fokusere udelukkende på fedt, men snarere overveje, hvilke fødevarer, vi spiser. Mange fødevarer indeholder forskellige komponenter, der er skadelige eller gavnlige for helbredet, og det er den samlede balance, der er vigtig."

Tags: ost, yoghurt, æg