Skip to main content
logo for klog kost

Fuldkorn styrker immunforsvaret og dit tarmsystem

Fuldkorn styrker både din tarms mikrobiota og dit immunsystem sammenlignet med at spise raffinerede korn, som vi spiser i hvidt brød.

{snippet start}

Det viser et klinisk forsøg fra Tufts University i Boston, hvor forskere i seks uger har givet 81 deltagere hhv. fuldkorn og raffinerede korn på en måde så man kunne sammenligne effekten af de forskellige korn uden at andre effekter påvirkede resultaterne.

Korn er en vigtig fødevare gruppe, der omfatter hvede, ris, havre og bygprodukter.

Fuldkorn er betegnelsen for det ydre nærende lag på korn og findes i produkter som rugbrød, havregryn og brune ris. 

Raffinerede korn er stivelse, der er blevet behandlet og opdelt i en finere konsistens, primært for at øge holdbarheden. Denne proces, kendt som formaling, dræner stivelsen for ​​kostfibre, jern og mange former for B-vitamin.

Gennem en berigelsesproces kan jern og B-vitaminer tilføjes igen til de raffinerede korn, men det kan kostfibrene i almindelighed ikke. Hvidt mel, hvidt brød og hvide ris er eksempler på raffineret korn.

Det er ikke første gang at undersøgelser har vist at fuldkorn er markant sundere end hvidt brød, men det er det første forsøg, hvor man ikke bare har nøjedes med at vurdere hvordan forskellige grupper spiste, men rent faktisk har givet deltagerne kornprodukter til tre daglige måltider.

Fuldkorn har været forbundet med nedsat risiko for hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer, hvilket forskere har ment skyldes, at fuldkorn reducerer inflammation.

I den nye undersøgelse har forskerne derfor analyseret de inflammatoriske reaktioner, tarmens mikrobiota (de mange milliarder bakterier i tarmsystemet) og afføringsfrekvens hos raske voksne, der i de første to uger, fik den samme vestlige kost med raffinerede korn, hvorefter 41 af de deltagerne i de næste seks uger skiftede til en kost rig på fuldkorn. De resterende 40 fortsatte med at få raffinerede korn.

Diæterne i de sidste seks uger var ens i forhold til energi, total fedtindhold og antallet af frugter, grøntsager og proteiner. Den eneste forskel var ​​kornet, hvilket blandt andet betyder, at deltagerne, der fortsatte med at spise raffinerede korn fik færre fibre og visse mikronæringsstoffer.

Måltider blev lavet af uddannet personale i overensstemmelse med de amerikanske kostråd og lavet sådan at deltagerne holdt deres vægt. I mange af de tidligere undersøgelser tabte deltagerne sig, når de øgede deres indtag af fuldkorn, så det ikke var klart, om den anti-inflammatoriske var et sekundært resultat af et vægttab eller forbrug af selve fibrene.

"Styrken ved ​​undersøgelsen er, at effekten af fuldkorn på tarmens mikrobiota og immunforsvaret er sket i forbindelse med et kontrolleret indtag af energi- og makronæringsstoffer, hvor alle fødevarer blev leveret til deltagerne, så de holder en konstant kropsvægt," siger Simin Nikbin Meydani, der er direktør for den ernærings- og immunologilaboratoriet på Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) på Tufts University.

"Derudover har vores undersøgelse indarbejdet markører for i hvilket omfang man følger diæten og spiser fuldkorn, hvilket gør det mere sikkert at bestemme hvor stor en effekt fuldkorn har på tarmens mikrobiota og inflammatoriske reaktioner," tilføjer Meydani, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Deltagerne i undersøgelsen hentede færdigretter tre gange hver uge, og opvarmede dem efter vejledning. Ved hvert måltid udfyldte deltagerne en fødevare tjekliste, som forskerne brugte til at registrere den faktiske mængde mad hver deltager spiste. Derudover blev deltagerne bedt om at registrere ​​seks gastrointestinale symptomer hver uge, at fortsætte med deres normale fysiske aktivitet og afholde sig fra anti-inflammatorisk medicin som aspirin og antihistaminer 72 timer før indsamlingen af blodprøver og immunologiske test.

For at besvare spørgsmålet om, hvordan fuldkorn påvirker tarmens mikrobiota målte forskerne tarmens bakterier og koncentration af kortkædede fedtsyrer i afføringen. Fuldkorn har tidligere vist sig at øge variationen og rigdommen i tarmens mikrobiota og øge produktionen af ​​kortkædede fedtsyrer, der er en afgørende energikilde for celler, som findes i tyktarmen. 

Både tarmens mikrobiota og kortkædede fedtsyrer anses for at være afgørende for sunde immun- og inflammatoriske funktioner.

Deltagerne, der spiste fuldkorn havde en stigning i Lachnospira, der er bakterier, som producerer kortkædede fedtsyrer. Forfatterne overvejer om denne stigning kan være et resultat af en mere gunstig afførings-pH, der opstår ved indtagelse af en kost rig på fuldkorn.

Desuden blev det konstateret, at de, der spiste fuldkorn havde et fald i pro-inflammatoriske bakterier, Enterbacteriaceae. Forfatterne spekulerer på om dette fald i bakterier, der forårsager betændelse, kan skyldes den højere koncentration af acetat i fæcesprøver hos dem, der spiste fuldkorn.

Blodprøver viste beskedne forskelle i produktionen af memory T-celler og TNF-alfa  ved stimulation af immunceller, hvilket i begge tilfælde er et mål for sund immunrespons. 

Fuldkorn medførte en stigning i niveauet af memory-T-celler, mens raffinerede korn resulterede i et fald i TNF-alfa produktionen. Der var ingen ændringer i niveauet af andre inflammatoriske cytokiner.

Forskerne advarer dog om at forskellene var meget beskedne. De bemærker, at yderligere undersøgelser ned mere opløselige fuldkornsprodukter kan hjælpe med at identificere hvilken præcis rolle fuldkorn spiller for tarmen mikrobiota og immunrespons.