Skip to main content
logo for klog kost

Flæskesteg øger din risiko for diabetes 2

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Spiser du ikke bare flæskesteg juleaften, men også til hverdag øges din risiko for at udvikle diabetes 2.

Det understreger en ny analyse af sammenhængen mellem forbrug af kød og risikoen for at udvikle den udbredte livsstilssygdom.

Forskere fra National University of Singapore har gennemgået tre store amerikanske undersøgelser med tilsammen næsten 150.000 deltagere for at få bekræftet sammenhængen mellem rødt kød og diabetes, som er påvist adskillige gange tidligere. Tidligere undersøgelser har dog kun set på deltageres kødforbrug og diabetesrisiko ud fra et enkelt spørgeskema, men i denne undersøgelse fulgte de deltagernes diabetesrisiko adskillige år efter det første spørgeskema.

Dermed kunne de også vúrdere om madændringer havde betydning for diabetesrisikoen.

Gennem mere end 1,9 millioner person-års follow-up undersøgelser, dokumenterede forskerne således 7.540 diabetes 2-tilfælde.

"Hvis man spiste mere rødt kød i løbet af et fireårigt interval viste det sig at være forbundet med en forhøjet risiko for diabetes 2 i løbet af de efterfølgende fire år," konkluderer forfatterne.

Sammenlignet med personer, der spiser den samme mængde rødt kød, så har personer, som spiser en halv portion mere rødt kød daglig en 48 procent større risiko for at udvikle diabetes 2 i løbet af de efterfølgende fire år. Til gengæld reducerer man risikoen for diabetes 2 med 14 procent ved at reducere det daglige forbrug af rødt kød med en halv portion.

Forskerne erkender at deres analyse ikke er noget bevis, men den viser en tydelig sammenhæng.

{module 120}

"Vores resultater bekræfter sammenhængen mellem rødt kød og diabetes 2 og beviser desuden, at man ved at spise mindre rødt kød kan forebygge diabetes 2," konkluderer forfatterne i deres artikel i det anerkendte tidsskrift JAMA Internal Medicine.

Problematisk definition af kød

Undersøgelsen lider dog også under at rødt kød er defineret meget bredt og ikke tager hensyn til forskellige typer udskæringer eller om kødet er hakket.

Undersøgelsens definition af rødt kød som en fødevaregruppe bestående af enten okse-, svine- eller lammekød, er ifølge dr. William J. Evans fra Duke University, Durham, North Carolina også problematisk, da den røde farve skyldes myoglobin, som der faktisk kan være mere af i visse kyllinge-udskæringer. Og tun har faktisk dobbelt så meget myoglobin som oksekød.

Myoglobin er det molekyle, som overtager ilten fra hæmoglobin og binder den ude i musklerne. Iltmolekylet, som hæmoglobin afleverer i muskelkapillærene, hopper fra myoglobin til myoglobin indtil det når mitochondriet, hvor det skal bruges i respirationsprocessen.

William J. Evans skriver i en kommentar til undersøgelsen i JAMA Internal medicine, at det formentlig ville give en bedre vurdering af diabetes-risikoen, at beskrive kød ud fra hvor mange mættede fedtsyrer, det består af, end at tage udgangspunkt i mængden af ilbærende proteiner.

"En anbefaling om at spise mindre rødt kød, kan godt bidrage til at reducere diabetes-epidemien, men der er overvældende molekylær, cellulære, kliniske og epidemiologiske beviser for at man skal anbefale folk at gå efter kød med et højt protein-indhold og et lavt indhold af fedt og især mættet fedt..."

"Offentlige anbefalinger bør omfatte udskæringer af rødt kød, der har et lavt fedtindhold, sammen med fisk, fjerkræ og fedtfattige mejeriprodukter. Det er ikke proteinerne i kødet, der er problemet: det er det mættede fedt," konkluderer Evans.

Analyser af fedtindholdet foretaget af fødevaredirektoratet i Danmark viser at de udskæringer med de største fedtprocenter efter tilberedning er revelsben, hvor der er målt hele 44 procent fedt efterfulgt af nakkekam m svær og stegt flæsk, hvor fedtprocenterne er hhv. 34 pg 33 procent.

Hvis man vil minimere risikoen for at udvikle diabetes 2 gælder det om at skifte til mere magre kødudskæringer som afpudset svinemørbrad, der har en tilberedt fedtprocent på 6 procent eller roastbeef af okseinderlår, der har en fedtprocent på kun fire procent.

Allerbedst er det dog at droppe kødet fra firbenede dyr og i stedet spise fisk. En nylig undersøgelse viste således at folk, der kun spiser fisk lever op til ti år længere - og sundere - end andre kødspisere.