Søg på Klog Kost

Lever er fuld af mineraler og vitaminer, der gør det til noget af det sundeste kød på svin.

10 sunde grunde til at spise svinelever

Svinelever står måske ikke højest på din liste over yndlingsretter, men det burde det måske for lever er formentlig det sundeste stykke svinekød.

 

Lever fra de fleste af de dyr vi spiser her i Danmark er generelt noget af det sundeste kød, men i supermarkedernes kølediske er det efterhånden nærmest umuligt at finde.

Men hvis du spiser for at blive sundere, så er svinelever et billigt bud på aftensmad en gang om ugen.

Her er ti grunde til at spise lever mindst et par gange om måneden.

1. Din hud

Hvis du er meget ude i solen nedbrydes A-vitamin i huden, hvilket både kan føre til tør hud, rynker og alderspletter.

Lever er en af de rigeste kilder til A-vitamin, der er vigtigt for dit væv og huden. A-vitamin er en vigtig ingrediens i de fleste cremer fordi det hjælper med at vedligeholde og reparere huden.

B2-vitaminet riboflavin regulerer celle produktion og -vedligeholdelse, herunder hudceller. Det øger også immunitet, der sikrer, at infektioner og andre skader ikke påvirker huden i længere perioder. Desuden medvirker det i kemiske processer, der involverer niacin og pyridoxin, to vitaminer, der er nødvendige for hudens sundhed.

Svinelever indeholder derudover også store mængder arachidonsyre, der er godt for både huden og håret.

Arachidonsyre, som er en omega-6 fedtsyre der medvirker til at regulere cellevækst, modvirker også dehydrering og er vigtig for organerne.

2. Fertilitet

A-vitamin og B12-vitaminer er vigtige for mandens produktion af sædceller. Folat forbedrer sædkvaliteten, men ikke nødvendigvis kvantiteten. En undersøgelse af sædkvaliteteten hos mænd i midten af 40erne viste at rigeligt folat og zink samt C- og E-vitamin medførte færre ødelagt DNA-strenge. Undersøgelsen fra Lawrence Berkeley National Laboratory i Californien viste dog ingen effekt på yngre mænd.

Gravide kvinder anbefales at indtage mindst 400 mikrogram folat om dagen i de første 12 uger, men også i ugerne op til en graviditet. Mangel på folat øger risikoen for, at barnet fødes med misdannelse af neuralrøret, der senere skal udvikle sig til rygmarven og hjernen. Det høje zink-indhold har desuden en stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner.

Vitaminer og mineraler i svinelever
StofAnbefalet daglig dosisindhold/100g
A-vitamin 1000 mikrogram 14125 mikrogram
B2-vitamin 1,2-1,7 milligram 2,95 milligram
B12-vitamin 2,0 mikrogram / ammende 2,6 40 mikrogram
Folat 300 mikrogram 1000 mikrogram
Pantothensyre 4-7 milligram 6,4 milligram
Selen K: 40; M: 50 milligram 47 milligram
Zink 9-12 milligram 6,7 milligram

3. Blodet  

Jern er ligesom B12-vitamin vigtigt for at sikre tilstrækkeligt sunde røde blodlegemer. For lidt jern vil resultere i blodmangel, som kan gøre dig træt og forpustet. Svinelever er også det kød, der indeholder mest K-vitamin, der er vigtigt for blodets evne til at størkne.

4. Selen styrker stofskiftet

Svinelever og anden indmad er fremragende kilder til selen, der hjælper med at regulere skjoldbruskhormonet Trijodthyronin, som styrker stofskiftet. Desuden hjælper det med at nedbryde affaldsstoffet hydrogenperoxid, der bliver til overs i cellernes energiproduktion. Selen menes også at fungere som en antioxidant, der - i nogle - undersøgelser - har vist sig at kunne beskytte mod kræft.

5. Hukommelse og humør

Har du glemt hvor du lagde nøglerne eller dit kørekort? Så er det måske fordi du ikke får nok B12-vitamin, som svinelever har rigeligt af. Mangel på B12-vitamin kan være årsag til dårlig hukommelse og kognitive problemer. Dertil kommer at B12-vitamin mangel kan medføre træthed, humørsvingninger og følelsesløshed i arme og ben. Behovet for B12-vitamin er dog ganske lille og mangel på vitaminet skyldes oftest alkoholisme eller at man er vegetar eller spiser meget få animalske produkter.

6. Mindre migræne

Riboflavin i høje doser (400 mg / dag), har vist sig at kunne nedsætte antallet af migræneanfald. Om mindre doser hjælper er ikke sikkert. Svinelever indeholder ca. 3 mg/100 gram, så det ville kræve 15 kilo lever dagligt at nå op på de 400 mg. Men hvis du lider af hovedpine er det værd at prøve. 

7. Bekæmper stress  

Svinelever er også fyldt med pantothensyre, som er et anti-stress vitamin, der er vigtig for dannelsen af acetylkolin, der er et vigtigt signalstof for centralnervesystemet. Også vigtigt for produktionen af hormoner. Medvirker til at omdanne mad til energi.

8. Styrker immunsystemet  

Zink øger produktionen af hvide blodlegemer, der bekæmper infektioner og medvirker til sårheling.

9. Dæmper depression  

En gruppe forskere fra Tufts University i Boston har konstateret, at blodets indhold af folinsyre, var lavere blandt personer med depression end dem, der ikke var deprimeret. Folinsyre er muligvis også vigtig for hvor godt antidepressiv medicin virker.

10. Dine øjne

A-vitamin er også vigtigt for din evne til at se i dårlig belysning. Det påvirker et farvestof i øjets nethinde, der kaldes synspurpur.