Skip to main content
logo for klog kost

10 sygdomme fisk kan beskytte mod

8. Brystkræft

En analyse offentliggjort i British Medical Journal viste i juni 2013 at for hver 0,1 gram omega-3 fedtsyrer fra fisk, man spiser dagligt, falder risikoen for at udvikle brystkræft med fem procent. Spiser man omkring 300 gram fed fisk som laks, tun eller makrel om ugen kan man således reducere sin risiko for brystkræft med 14 procent.

Læs mere

9. Knogleskørhed

Fisk er fyldt med D-vitaminer, der er afgørende for at kroppen kan optage calcium, som er vigtig for dine knogler. Deltagere, der havde mest D-vitamin i blodet, havde ifølge en meta-analyse fra Tufts University School of Medicine i 2012 en reduktion i risikoen for hoftebrud på 30 procent og en 14 procents reduceret risiko for brud på andre knogler sammenlignet med kontrolgrupper.

Læs mere

En undersøgelse fra Ohio State University i 2013 baseret på blodprøver viste at kvinder, der havde fået et hoftebrud, havde mindre indhold af fedtsyrer fra fisk i blodet. Undersøgelsen viste, at højere niveauer af omega-3 fedtsyrer fra både planter og fisk i blodcellerne var forbundet med en lavere sandsynlighed for hoftebrud.

Ud over omega-3 fedtsyrer, undersøgte forskerne også niveauet af omega-6-fedtsyrer, som vi generelt spiser mest af i den vestlige verden. Undersøgelsen viste at jo flere omega-6-fedtsyrer kvinderne spiste i forhold til omega-3 fedtsyrer, jo højere var risikoen for hoftefraktur.

Læs mere

10. Hudkræft

Omega-3 fedtsyrer kan hæmme væksten af kræftceller og dræbe celler i tidlige og sene stadier af kræft i munden og hudkræft.

Forskning fra Queen Mary, University of London, viser at fedtsyrerne, der findes i fisk som laks, makrel og ørred, forårsager celledød i maligne og præ-maligne celler i doser, der ikke påvirkede normale celler.

Forskerne studerede en bestemt type kræft kaldet planocellulært-celle carcinom (SCC). Skælceller er den vigtigste del af de yderste lag af huden, og SCC er en af de vigtigste former for hudkræft. Men skælceller forekommer også i foringen af fordøjelseskanalen, lunger og andre områder af kroppen.

"Overraskende opdagede vi at dette til dels skyldtes en overstimulering af en vigtig vækstfaktor (epidermal vækstfaktor), som udløste celledød. Dette er en ny virkningsmekanisme ved disse fedtsyrer," siger chefforskeren professor Kenneth Parkinson.

Læs mere